Η «Κ» στην οικογένεια του «The Trust Project»

Η «Κ» στην οικογένεια του «The Trust Project»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντώντας στην κρίση εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, η «Καθημερινή» είναι ο πρώτος και ο μόνος οργανισμός στην Ελλάδα που έγινε δεκτός και από σήμερα συμμετέχει ενεργά στο Trust Project, μια παγκόσμια κοινοπραξία 120 ειδησεογραφικών οργανισμών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία προτύπων διαφάνειας στη δημοσιογραφία. Στη νέα οικογένεια της «Καθημερινής» ανήκουν ήδη κορυφαία μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, ο Economist, και η The Globe and Mail, αλλά και οι τεχνολογικοί τιτάνες που έχουν αλλάξει ριζικά το «ταξίδι» της πληροφορίας, όπως το Facebook, το Twitter και η Google. Κοινός στόχος όλων των συνεργατών: η οικοδόμηση ενός πιο αξιόπιστου και έμπιστου Τύπου.

Στην καρδιά τού Trust Project βρίσκονται οι δείκτες εμπιστοσύνης, μία σειρά από κριτήρια που προσφέρουν εντατική αξιολόγηση της ποιότητας και της αξιοπιστίας του κάθε άρθρου και που έχουν σχεδιαστεί από μια παγκόσμια ομάδα κορυφαίων στελεχών της δημοσιογραφίας και της τεχνολογίας. Οι δείκτες αξιολογούν μία σειρά από κριτήρια, όπως τις βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού, τις πηγές πίσω από κάθε δημοσίευση και την απαραίτητη διάκριση μεταξύ πληροφορίας, ανάλυσης και άποψης. Κατ’ επέκταση, προσφέρουν πληροφορίες με σαφήνεια για το τι υπάρχει πίσω από ένα ειδησεογραφικό προϊόν, βοηθώντας τους αναγνώστες να εκτιμήσουν την αξιοπιστία της πηγής. Με την ένταξή της στο δίκτυο του Trust Project, η «Κ» θα ενσωματώσει τους δείκτες αξιολόγησης στις ιστοσελίδες της, στέλνοντάς τους αυτόματα και στις μηχανές αναζήτησης και τεχνολογικές πλατφόρμες με στόχο την πλήρη διαφάνεια.

Στη δεύτερη φάση του παγκόσμιου κινήματος του Trust Project, μαζί με τον όμιλο της «Καθημερινής» συμμετέχουν και η El Pais, το CBC και το Sky News, ανεβάζοντας πλέον τον αριθμό των συμμετεχόντων σε πάνω από 120 παγκόσμια ειδησεογραφικά μέσα με συνολικά 217 εκατ. αναγνώστες τον μήνα. Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, χάρη στην πρωτοβουλία της βραβευμένης δημοσιογράφου Σάλι Λέρμαν, η οποία οραματιζόταν να δημιουργήσει «μία σειρά από παγκόσμια πρότυπα διαφάνειας για το τι συμβαίνει μέσα σε έναν δημοσιογραφικό χώρο». Πλέον, το Trust Project φιλοξενείται από το Markkula Center for Applied Ethics του πανεπιστημίου της Σάντα Κλάρα και χρηματοδοτείται από την Craig Newmark Philanthropies, την Google, το Ιδρυμα James L. Knight και το Democracy Fund.

«Η συμμετοχή της “Κ”, με το kathimerini.gr και το ekathimerini.com, στο The Trust Project και η αποδοχή της σε παγκόσμιο επίπεδο ως μέσου ενημέρωσης έγκυρου και αξιόπιστου είναι το ίδιο σημαντική όσο και η εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν οι αναγνώστες της», δηλώνει ο διευθυντής της εφημερίδας, Αλέξης Παπαχελάς. «Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής καθημερινής δουλειάς όλων των συναδέλφων, με συνέπεια στην ενημέρωση και στην ανάδειξη των σημαντικών ειδήσεων».

Η «Κ» δηλώνει την εμπιστοσύνη της στο όραμα του Trust Project: ο δημοσιογράφος οφείλει να αξιολογεί, αλλά και να αξιολογείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή