ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπάνια τιμητική διάκριση στον αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο από το ΑΠΘ

spania-timitiki-diakrisi-ston-archiepiskopo-tiranon-anastasio-apo-to-apth-2277805

Για το τεράστιο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του – τόσο κατά την παραμονή του στην Αφρική ως Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όσο και για το τιτάνιο έργο της εκ του μηδενός ανασύστασης και αναδιοργάνωσης της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας-  θα τιμήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Κύριο Αναστάσιο, απονέμοντάς του την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του ΑΠΘ, «Χρυσούς Αριστοτέλης».        

Η τιμητική διάκριση, η οποία όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ, «απονέμεται σπανίως και σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις», θα αποδοθεί από τον πρύτανη του ΑΠΘ καθ. Περικλή Μήτκα, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018  στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Στο σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ αναφέρεται ακόμη πως «ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος τιμάται για τους αδιάλειπτους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνική ισότητα, για την αποδοχή των πάντων χωρίς φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις, και γενικά για τη συνολική δράση και τη στάση ζωής του».

Ο τιμώμενος θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο: «Θρησκευτικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη: ορισμένες επισημάνσεις».