Ο κύκλος χαμένων ευκαιριών του Ερυθρού Σταυρού

Ο κύκλος χαμένων ευκαιριών του Ερυθρού Σταυρού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
«Οπως γνωρίζετε, δυστυχώς δεν έχουμε δει το επιθυμητό επίπεδο προόδου τα τελευταία 5 χρόνια και η θεσμική και οικονομική κρίση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει επιδεινωθεί». Ο πρόεδρος του ΕΕΣ Νίκος Οικονομόπουλος είπε προχθές, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΕΣ, ότι η επιστολή του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ) Φρανσέσκο Ρόκα «ήταν ενθαρρυντική», αλλά και μόνο η παραπάνω διαπίστωση από την επιστολή του κ. Ρόκα στην ελληνική κυβέρνηση, με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2018, που βρίσκεται στα χέρια της «Κ», είναι ένα πιστοποιητικό φτώχειας για εκείνους που είχαν τις τύχες του ΕΕΣ στα χέρια τους στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα.

 

Ο κ. Ρόκα επικαλείται ακόμα τις διαπιστώσεις, μετά μια πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα, της επιτροπής συμμόρφωσης και διαμεσολάβησης σχετικά με την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος «του σχεδίου δράσης» για την αλλαγή του καταστατικού, την εγγραφή νέων μελών και νέες εκλογές: «Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε πως παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της ΔΟΕΣ, το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο του ΕΕΣ ήταν ικανό να υλοποιήσει μόλις 1 από τα 4 βήματα του σχεδίου δράσης και να κάνει μερική πρόοδο σε ένα ακόμα. Αυτό με εξαναγκάζει να εξουσιοδοτήσω για την εφαρμογή της απόφασης της διοίκησης και να αναστείλω τη συμμετοχή του ΕΕΣ από την 1η Ιανουαρίου 2019».
 

Η αναστολή, γράφει ο κ. Ρόκα, μπορεί να ανακληθεί κάθε στιγμή αν οι λόγοι για την ενεργοποίησή της εκλείψουν. Πηγές του υπουργείου Υγείας, που παρέλαβαν ταυτόχρονα με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τη διοίκηση του ΕΕΣ την επιστολή Ρόκα, ανέφεραν ότι το σχέδιο του νέου καταστατικού του ΕΕΣ δεν είχε τεθεί πριν από την επιστολή Ρόκα υπ’ όψιν του υπουργείου με επίσημο τρόπο –παραδόθηκε στο υπουργείο από κάποιο στέλεχος του ΕΕΣ–, ένδειξη ότι η διοίκηση μέχρι την τελευταία στιγμή «έπαιζε» με την ιδέα να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της εγκαίρως. Πάντως, πηγές του ΕΕΣ παραδέχθηκαν ότι ίσως η παρούσα διοίκηση να υποτίμησε την εμμονή της ΔΟΕΣ σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με στόχο να αντιμετωπισθούν προβλήματα που χρονολογούνται από το 1965.
 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕΣ είχε, τον Σεπτέμβριο του 2017, χορηγήσει περίοδο έξι μηνών στον ΕΕΣ (έως τις 8/3/2018) προκειμένου ο τελευταίος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει τον Μάιο του 2017, δηλαδή σύσταση επιτροπής εκλογών και εκλογές εντός δύο μηνών, νέο διοικητικό συμβούλιο και αναθεώρηση του κειμένου του καταστατικού και έγκριση από τη Γ.Σ. εντός 4 μηνών από τη σύσταση του Δ.Σ. Τον Μάρτιο του 2018 δόθηκε νέα παράταση έως τις 15/10/2018. Ηταν η τελευταία, όπως αποδείχθηκε από τις δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τη δυσάρεστη κατάληξη και τις άδηλες εξελίξεις για το θέμα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή