ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλήση υπόπτων για το Μάτι

Κλήση υπόπτων για το Μάτι

Είναι από τις λίγες φορές που η Δικαιοσύνη ενήργησε τόσο γρήγορα διερευνώντας ποιοι ευθύνονται με πράξεις, και κυρίως με εγκληματικές παραλείψεις, για την εκατόμβη των θυμάτων της φονικότερης πυρκαγιάς, που έπληξε το Μάτι τον περασμένο Ιούλιο. Ο εισαγγελέας Ηλίας Ζαγοραίος, που επόπτευσε και μετείχε προσωπικά στις έρευνες για το Μάτι, μαζί με δύο επίκουρους εισαγγελείς, απέστειλε κλήσεις σε υπόπτους, για τους οποίους προέκυψαν στοιχεία ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά. Ανάμεσα σε αυτούς και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία ήδη ελέγχεται ποινικά και για παραλείψεις στην πλημμύρα στη Μάνδρα με τους 24 νεκρούς, ενώ παράλληλα ως ύποπτοι από τις εισαγγελικές αρχές καλούνται όσοι τον περασμένο Ιούλιο κατείχαν θέσεις ευθύνης σε Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ.ΑΣ. και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν στις διαδικασίες, όσες ακολουθήθηκαν, για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς.

Εκτός από τη Ρένα Δούρου σε εξηγήσεις καλείται από τους εισαγγελείς ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, για τον οποίο έχουν γίνει καταγγελίες για εγκληματικές παραλείψεις που συνετέλεσαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα ελέγχεται από τις εισαγγελικές αρχές και για τη διαχείριση της βοήθειας που δόθηκε για τους πυροπαθείς. Καλούνται, επίσης, ο τέως γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Στον κατάλογο των υπόπτων περιλαμβάνονται και όλα εκείνα τα πρόσωπα που έχουν καταμηνυθεί από συγγενείς των θυμάτων, όπως ο δήμαρχος Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς.

Συνολικά, περί τα 20 άτομα, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, ελέγχονται ποινικά και καλούνται σε εξηγήσεις, διαδικασία που αποτελεί συνήθως τον προθάλαμο των ποινικών διώξεων, οι οποίες στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι είναι για εκατόμβη ανθρωποκτονιών, εμπρησμό και άλλα αδικήματα. Αλλωστε κατά των ελεγχόμενων προσώπων δεκάδες συγγενείς θυμάτων, με μηνύσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί ήδη και περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, έχουν ζητήσει την απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία τους. Μάλιστα, από τις μηνύσεις αυτές μία στρεφόταν και κατά των τότε (τον περασμένο Ιούλιο) υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα και έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για κοινοβουλευτική διερεύνηση, αν και όποτε κάτι τέτοιο αποφασιστεί.

«Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου», δήλωσε η κ. Δούρου σχετικά με την κλήση της. «Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β΄ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών», προσέθεσε. Η έρευνα της Εισαγγελίας, που άρχισε αμέσως μετά τη φονική πυρκαγιά με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αρχικά ανατέθηκε στην εισαγγελέα Βαρβάρα Γνεσούλη με την εποπτεία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, και στη συνέχεια διεξήχθη από τον ίδιο τον κ. Ζαγοραίο με τη συνδρομή ακόμα δύο εισαγγελικών λειτουργών, των Ν. Σπυρόπουλου και Κ. Φιστόπουλου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που υπήρξε για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης σύντομη σε διάρκεια, προέκυψε θέμα με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία ζητούσε να ληφθεί υπόψη από τους εισαγγελείς και το πόρισμα της έρευνας που παράλληλα διενεργεί η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Η κίνηση της εισαγγελέως, για την οποία μετά τις αντιδράσεις δόθηκαν διευκρινίσεις, θα οδηγούσε σε καθυστέρηση την έρευνα, κάτι που προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων και κύμα αντιδράσεων. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πάντως διευκρίνισε, προς άρση παρεξηγήσεων, ότι η παραγγελία της δεν είχε στόχο την καθυστέρηση της έρευνας και επανέλαβε τη βούληση των εισαγγελικών αρχών για άμεση ολοκλήρωση των ερευνών. Μετά την παροχή εξηγήσεων που θα δοθούν στους εισαγγελείς οι οποίοι έκαναν την έρευνα, δηλαδή τον κ. Ζαγοραίο και τους δύο συνεργάτες του, η Εισαγγελία θα προχωρήσει σε άσκηση ποινικών διώξεων και θα ανοίξει το κεφάλαιο των ανακρίσεων που θα κρατήσει καιρό. Ο εισαγγελέας Ηλίας Ζαγοραίος παρέμεινε και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, παρότι δεν είναι πλέον προϊστάμενος της Εισαγγελίας μετά τη διεξαγωγή εκλογών που ανέδειξαν ως νέο προϊστάμενο τον εισαγγελέα Ευάγγελο Ιωαννίδη.