Θεσσαλονίκη: Στη Μητροπόλεως ο χώρος για μετανάστες

Θεσσαλονίκη: Στη Μητροπόλεως ο χώρος για μετανάστες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση κτιρίου για τη λειτουργία μεταβατικής δομής φιλοξενίας των μεταναστών που φθάνουν στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον δήμο. Καθώς οι μεταναστευτικές ροές από τον Εβρο συνεχίζουν να είναι αυξημένες στελέχη του δήμου και του υπουργείου αναζητούν λύση, ώστε οι νεοφερμένοι να μπορούν να φιλοξενηθούν για λίγες ημέρες, έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, προκειμένου να μην εμφανιστούν και πάλι μετανάστες-κατασκηνωτές στην πλατεία Αριστοτέλους.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Θεσσαλονίκη, από τους εκπροσώπους του δήμου προτάθηκε κτίριο στην οδό Μητροπόλεως, στο οποίο στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες, αλλά διαθέτει ορόφους που δεν χρησιμοποιούνται. Πηγές του υπουργείου χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία από την πλευρά του δήμου «πολύ θετική», ωστόσο τόνιζαν ότι ο χώρος που προτάθηκε δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. «Αναζητούμε τρόπους ώστε να ενεργοποιηθεί η συνέργεια με τον δήμο, αλλά πρέπει να πρόκειται για λύση σύννομη και εξυπηρετική για τους ανθρώπους που αιτούνται άσυλο και να μην εξυπηρετεί αποκλειστικά την πόλη της Θεσσαλονίκης», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες προκειμένου στο Βαγιοχώρι να δημιουργηθεί μεταβατική δομή φιλοξενίας. Μία ακόμα δομή transit σχεδιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Κυψελοχώρι, κοντά στα Τέμπη.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο) συνελήφθησαν 1.695 άτομα για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 66 συλλήψεις διακινητών. Πέρυσι, το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν συλληφθεί 1.422 άτομα και 53 διακινητές. Τον Σεπτέμβριο του 2016 είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα από τον Εβρο και είχαν συλληφθεί μόλις 291 μετανάστες. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που καταφέρνουν να περάσουν από τον Εβρο φαίνεται και από τα στοιχεία των συλλήψεων τον Αύγουστο του 2018: 1.157 άτομα για παράνομη είσοδο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017, όταν συνελήφθησαν 674 άτομα.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Εβρο οφείλεται, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, στην ελλιπή φύλαξη των συνόρων από την τουρκική πλευρά, που έχει ευνοήσει τη δράση των διακινητών που δεν διστάζουν να φέρουν κόσμο παράνομα απευθείας στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά, χθες, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, μαζί με συναδέλφους τους που βρίσκονταν για ελέγχους στο ύψος των διοδίων Ανάληψης, ακινητοποίησαν όχημα που μετέφερε παράνομα πέντε αλλοδαπούς. Το συγκεκριμένο όχημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, παρέβλεψε φωτεινά και ηχητικά σήματα αστυνομικών για έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει. Ο οδηγός του συνελήφθη και πρόκειται για 23χρονο αλλοδαπό, μέλος συμμορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή