Επικίνδυνα δρομολόγια με έφηβους διακινητές

Επικίνδυνα δρομολόγια με έφηβους διακινητές

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόμερο παράπηγμα, χωμένο σε ελαιώνα στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά – Μεγάλης Βόλβης, μισή ώρα δρόμο έξω από τη Θεσσαλονίκη, υποτίθεται ότι θα τους εξασφάλιζε ανωνυμία. Τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου, όμως, η ασυνήθιστη κινητικότητα στην αγροτική περιοχή δεν πέρασε απαρατήρητη. Στις 03.30 στάθμευσε εκεί μια μαύρη BMW και αποβίβασε επτά άτομα, πέντε από την καμπίνα και δύο από τον χώρο των αποσκευών. Μία ώρα αργότερα εμφανίστηκε στο ίδιο σημείο ένα βυσσινί Honda με αντίστοιχο φορτίο – μόνο που αυτή τη φορά κρύβονταν στο πορτμπαγκάζ τρεις άνθρωποι. Με το χάραμα, κι ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη επέμβει συλλαμβάνοντας τους διακινητές, ένα μαύρο SAAB προσέγγισε τον ελαιώνα. Οι παραδόσεις δεν είχαν τελειώσει.

Σε αντίθεση με τις συνήθεις ιστορίες καταδίωξης κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, σε αυτή την πρόσφατη υπόθεση οι αστυνομικοί έθεσαν υπό παρακολούθηση τα ύποπτα οχήματα και κατέληξαν στο κρησφύγετο των διακινητών. Στο παράπηγμα εντοπίστηκαν 59 μετανάστες που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα με βάρκες από τον Εβρο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Κρατούνταν εκεί, όπως κατήγγειλαν, δεχόμενοι ψυχολογική πίεση, απειλές και βία. Θα τους επιτρεπόταν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο εάν έδιναν 2.000 ευρώ έκαστος. Τόσο οι μεταφορείς τους, πάντως, όσο και οι φερόμενοι ως φύλακές τους ήταν καινούργιοι σε αυτές τις δουλειές. Δεν εκκρεμούσε αντίστοιχη καταδίκη εις βάρος τους και κάποιοι είχαν μόλις ενηλικιωθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι ως διακινητές σε αυτή την υπόθεση είναι από 18 έως 21 ετών.

Η εμπλοκή εφήβων ή νεαρών οδηγών στα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων στην Εγνατία Οδό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ηδη, από τον Ιούλιο του 2017 η «Κ» είχε αναδείξει αντίστοιχα περιστατικά με καταδιώξεις που συχνά κατέληγαν σε τροχαία ατυχήματα, στα οποία είχαν εμπλοκή μέχρι και 15χρονοι μεταφορείς. Στο διάστημα που μεσολάβησε, βάσει των στοιχείων της Αστυνομίας, η ροή ανθρώπων από τον Εβρο εκτινάχθηκε. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, το πρώτο εξάμηνο του 2018 συνελήφθησαν 10.576 άτομα για παράτυπη είσοδο στη χώρα, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι έφτασαν τις 2.402.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το βαν που τους μετέφερε συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό στο 138ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Καβάλας- Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Αστυνομία το βαν εμπλεκόταν σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών. Θα χρειαστούν εξετάσεις DNA για να διαπιστωθεί η ταυτότητα των θανόντων.

Μελετώντας καταθέσεις και στοιχεία από επτά υποθέσεις διακίνησης των τελευταίων οκτώ μηνών, η «Κ» παρουσιάζει πώς οργανώνονται και δρουν τα κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα και πώς έχει παγιωθεί πλέον και η στρατολόγηση εφήβων στο ρόλο των οδηγών.

Η «δουλειά»

Τον περασμένο μήνα, όταν εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή ο 18χρονος Πακιστανός Μ.Ν. δεν μπορούσε να κρύψει την αγωνία του – σχεδόν έτρεμε από φόβο. Ομολόγησε, χωρίς υπεκφυγή. Είπε ότι ζούσε στην Αθήνα και εργαζόταν σε αγροτικές καλλιέργειες όταν τον προσέγγισε ένας συμπατριώτης του τάζοντας μια πιο επικερδή δουλειά από τα χωράφια: να μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη κόσμο που μόλις είχε διασχίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Λόγω και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζω παρασύρθηκα και συνάντησα στη Λιβαδειά έναν ομοεθνή μου. Αυτός, αφού έλεγξε πρώτα αν οδηγάω καλά, με έπεισε να πάω μαζί του στη Θεσσαλονίκη για να κάνουμε τη δουλειά», είπε στην απολογία του. Του έδωσαν 300 ευρώ για τις βενζίνες και του είπαν ότι το ίδιο βράδυ στην επιχείρηση θα συμμετείχαν και άλλα οχήματα. Μόλις ολοκλήρωνε τη μεταφορά θα αμειβόταν με 600 ευρώ.

Στο τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης, όμως, κάποιος πληροφοριοδότης είχε ήδη ενημερώσει τους αστυνομικούς. Αναζητούσαν μια μαύρη BMW με συγκεκριμενό αριθμό κυκλοφορίας που εκείνη τη νύχτα θα προπορευόταν στη μεταφορά. Την εντόπισαν ξημερώματα της 19ης Σεπτέμβριου στη διασταύρωση Κερδυλίων της Εγνατίας Οδού και την ακολούθησαν μέχρι το παράπηγμα κοντά στη Μεγάλη Βόλβη. Τελευταίος έφτασε εκεί για την παράδοση ο Μ.Ν., ο οποίος μετέφερε έξι ανθρώπους στο μαύρο SAAB. Προσπάθησε, αλλά δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς.

Τα υπόλοιπα τρία άτομα που συνελήφθησαν με την κατηγορία της διακίνησης και της αρπαγής δήλωσαν αθώοι. Τουλάχιστον τέσσερις από τους μετανάστες, όμως, που εντόπισαν οι αστυνομικοί στο παράπηγμα, κατέθεσαν ότι ήταν θύματα ομηρίας. «Μας απειλούσαν με μαχαίρι. Ενας από αυτούς, μου έβαζε το μαχαίρι στον λαιμό απειλώντας ότι θα με σκοτώσει αν δεν τον πληρώσω 2.000 ευρώ. Με χτύπησε στο δεξί μου πόδι χρησιμοποιώντας ξύλο. Φοβήθηκα πάρα πολύ και έκλαιγα, ζητώντας βοήθεια, αλλά αυτός συνέχισε να με απειλεί», κατέθεσε ένα εκ των θυμάτων. «Με χτύπησαν με ξύλο στην πλάτη μου και στα χέρια, ενώ με χαστούκιζαν αρκετές φορές», ανέφερε άλλος μετανάστης.

Οι έφηβοι οδηγοί

Ο 18χρονος Μ.Ν. προφυλακίστηκε, καθώς δεν μπορούσε να δηλώσει ακριβή διεύθυνση κατοικίας ούτε στην Αθήνα ούτε στη Λιβαδειά. Αντίθετα, τον Ιούνιο του 2017, ένας 15χρονος Πακιστανός που αντιμετώπιζε παρόμοια κατηγορία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους – άλλωστε δεν συνηθίζεται να προφυλακίζονται οι ανήλικοι. Λίγες ημέρες πριν οδηγώντας ένα ανθρακί Renault Laguna και καταδιωκόμενος από την Αστυνομία έχασε τον έλεγχο. Το όχημα προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες της Εγνατίας Οδού και ανατράπηκε. Δέκα άτομα απεγκλωβίστηκαν – τρία μέσα από το πορτμπαγκάζ. Τον Ιούλιο του 2018 ο ανήλικος κλήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο, όμως όπως γνωρίζει η «Κ» τα ίχνη του είχαν χαθεί. Είχε δηλώσει διαμονή σε ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά ουδείς γνώριζε πού είχε καταλήξει.

Τους τελευταίους δύο μήνες, βάσει αναφορών της Αστυνομίας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τουλάχιστον έξι έφηβοι μετανάστες ηλικίας 15-18 ετών έχουν εμπλακεί σε παρόμοια περιστατικά διακίνησης. Μάλιστα στις 4 Οκτωβρίου συνελήφθησαν στην Ξάνθη ένας 16χρονος και ένας 15χρονος για παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, στη διασταύρωση Κοπτερού του νομού Ροδόπης αστυνομικοί του τμήματος συνοριακής φύλαξης Σαπών εντόπισαν μία ύποπτη μαύρη BMW 520i. Παρά τα σήματά τους ο οδηγός επιτάχυνε. Εγκατέλειψε το όχημα στον οικισμό Αμαξάδων (είχε τρεις μετανάστες χωρίς χαρτιά στα πίσω καθίσματα και δύο στο πορτμπαγκάζ) και προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας. Ενας αστυνομικός κατάφερε να τον προφτάσει. Στις τσέπες του οδηγού βρέθηκε αποφυλακιστήριο από το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων της Κασσαβέτειας. Είχε συλληφθεί ξανά, πριν από έναν χρόνο, για τον ίδιο λόγο. Τότε, ήταν 19 ετών.

Τους πρόδωσε μια βλάβη

Τα τελευταία δύο χρόνια, η δικηγόρος Εβίτα Παπακυριακίδου έχει χειριστεί υποθέσεις διακίνησης με εμπλοκή ανήλικων μεταναστών οδηγών. Οπως λέει η ίδια στην «Κ», οι περισσότεροι είτε αγνοούν είτε δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τον κίνδυνο ή την παρανομία της πράξης τους. Η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των ανηλίκων μπορεί να εξηγεί τη στρατολόγησή τους από τα κυκλώματα. Αντίστοιχα, οι πιέσεις που δέχονται οι έφηβοι από το συγγενικό τους περιβάλλον πίσω στις πατρίδες τους για να συλλέξουν χρήματα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ίσως να εξηγεί και τη δική τους επιλογή.

Οι περισσότερες υποθέσεις αυτού του είδους στη Βόρεια Ελλάδα εξελίσσονται σε καταδιώξεις. Τον περασμένο Φεβρουάριο, πάντως, μια βλάβη στάθηκε η αφορμή για να διαπιστώσουν οι αστυνομικοί τη δράση άλλης ομάδας μεταφορέων. Κοντά στον οικισμό Διαλαμπής Ροδόπης οι διακινητές παράτησαν ένα μαύρο Citroen και με τη βοήθεια διερμηνέα από τη Θεσσαλονίκη κάλεσαν την οδική βοήθεια. Οι αστυνομικοί τούς εντόπισαν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, ενώ είχαν επιβιβαστεί σε ένα Toyota που είχε τον ρόλο οχήματος-προπομπού κατά τη διακίνηση. Μέσα στο ντουλαπάκι του Toyota βρέθηκαν τα κλειδιά του ακινητοποιημένου αυτοκινήτου και πλαστά δελτία αιτούντος διεθνή προστασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή