Διαμεσολάβηση για τις «γονικές αρπαγές»

Διαμεσολάβηση για τις «γονικές αρπαγές»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καλοκαιρινές διακοπές με τον μπαμπά που κρατούν παραπάνω από τις καθορισμένες από το δικαστήριο ημέρες και το Σαββατοκύριακο με τη μαμά που μετατρέπεται σε μετακόμιση στην πόλη όπου βρήκε τη νέα της δουλειά. Το φαινόμενο των «γονικών αρπαγών» παιδιών από τον έναν διαζευγμένο γονέα αντιστοιχεί στο 3% των εξαφανίσεων ανηλίκων που καταγγέλλονται κάθε χρόνο στις ευρωπαϊκές γραμμές για εξαφανισμένα παιδιά. Η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε. δικαίως ενθάρρυνε τους μεικτούς γάμους, που υπολογίζονται σε 180.000 ετησίως, και κατ’ επέκταση τα διαζύγια μεταξύ ατόμων διαφορετικών υπηκοοτήτων. Ετσι, 130.000 μεικτά ζευγάρια κάνουν αίτηση κάθε χρόνο για διαζύγιο, εξ αυτών 1.161 εξωθούνται στην «απαγωγή» του παιδιού τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Missing Children Europe.

Και στην Ελλάδα ενδημεί το εν λόγω φαινόμενο. «Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2018 δεχθήκαμε 92 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών, εκ των οποίων 7,6% αφορούσαν γονικές αρπαγές», εξηγεί στην «Κ» η κ. Σία Κακαρούμπα, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, που λειτουργεί το Χαμόγελο του Παιδιού, που ασχολείται βέβαια με όλων των μορφών τις εξαφανίσεις ανηλίκων. «Στη διάρκεια του 2017 καταγράψαμε 15 γονικές αρπαγές παιδιών που ζούσαν στην Ελλάδα». Στη γραμμή υποστήριξης απευθύνεται ο γονιός που έχει την επιμέλεια των παιδιών αλλά τη δεδομένη στιγμή αγνοεί πού βρίσκονται. «Τον συμβουλεύουμε να απευθυνθεί σε δικηγόρο και εν συνεχεία στον εισαγγελέα ανηλίκων», διευκρινίζει η κ. Κακαρούμπα. Η υπηρεσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με αστυνομία και εισαγγελία, «από κοινού συνεκτιμούμε αν θα βοηθήσει ή όχι η κοινοποίηση της φωτογραφίας του παιδιού». Ως επί το πλείστον, η αναζήτηση του παιδιού έχει ευτυχή κατάληξη, ωστόσο τυχαίνει κάποιες φορές οι Αρχές να μην κατορθώσουν να φτάσουν στα ίχνη του.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, συνήθης πρακτική πανευρωπαϊκά, θεωρείται πλέον χρονοβόρος και επιζήμια για τους εμπλεκομένους. Εξ ου και προωθείται η διαμεσολάβηση ως η βέλτιστη πρακτική με την οποία έχει επιλυθεί έως σήμερα το 75% των περιπτώσεων απαγωγής ανηλίκων από γονιό. Η εβδομάδα που διανύουμε έχει αφιερωθεί στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διεθνή οικογενειακή διαμεσολάβηση, μια λύση που δεν έχει επαρκώς αξιοποιηθεί στη Γηραιά Ηπειρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή