ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιπολίες ενστόλων για την πρόληψη της παραβατικότητας

peripolies-enstolon-gia-tin-prolipsi-tis-paravatikotitas-2278370

Νέο σχέδιο αστυνόμευσης τέθηκε από χθες σε εφαρμογή με πρωτοβουλία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Φέρει την κωδική ονομασία «Πρόγραμμα Ελεγχόμενης, Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης – ΠΕΡΣΕΑΣ» και προβλέπει εμφανή παρουσία ένστολων και περιπολίες σε 24ωρη βάση σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια. Καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα με πρωτοβουλία του νέου αρχηγού Αριστείδη Ανδρικόπουλου, με στόχο την πρόληψη της παραβατικότητας. «Περιλαμβάνει ένα πλέγμα αστυνομικών περιπολιών, με βασική φιλοσοφία την αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Στην Αττική το σχέδιο προβλέπει ότι σχεδόν κάθε τμήμα όπως και οι πέντε Διευθύνσεις Αστυνομίας της Αττικής θα διαθέτουν οχήματα και προσωπικό για την πραγματοποίηση –σε 24ωρη βάση– περιπολιών στην περιοχή ευθύνης τους, ενώ αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός για την υπόλοιπη χώρα.

Για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου «ΠΕΡΣΕΑΣ» πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις των επικεφαλής αξιωματικών κάθε νομού, ενώ χθες το μεσημέρι διοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής αξιωματικούς του κάθε νομού προκειμένου να επισημανθούν τα προβλήματα και να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες. Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, καθώς και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Το σχέδιο εφαρμόζεται σε συνολικά 322 τομείς που καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα. Κάθε αστυνομικό τμήμα και υπηρεσία θα έχουν στο εξής την υποχρέωση να διαθέτουν σε εικοσιτετράωρη βάρδια μία τουλάχιστον εποχούμενη περιπολία, ενώ η εποπτεία των αστυνομικών που θα μετέχουν στο σχέδιο θα είναι συνεχής και σ’ αυτή θα μετέχουν αξιωματικοί όλων των βαθμίδων, ακόμα και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «Με το πρόγραμμα “ΠΕΡΣΕΑΣ” επιδιώκονται η επαύξηση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε όλη την επικράτεια, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του αρχηγείου.