Επελέγη η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων

Επελέγη η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλογές που κρίνονται αξιοκρατικές και ισορροπημένες αποφάσισε η κυβέρνηση για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, αφήνοντας πίσω της πρακτικές που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις τα προηγούμενα χρόνια και επιλέγοντας για πρώτη φορά γυναίκα για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. «Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτούν η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας» δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η θέση που κατέλαβε είχε παραμείνει κενή περί τους πέντε και πλέον μήνες από τότε που αποχώρησε πρόωρα ο Νίκος Σακελλαρίου, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που είχε υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα, επελέγη πρώτη κατά τη διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων προέδρων για το ΣτΕ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που έγινε πρόσφατα.

Η επιλογή της έγινε δεκτή με ικανοποίηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ήταν από τους αρχαιότερους αντιπροέδρους, χρόνια ενεργή στην Ενωση Δικαστών του ΣτΕ και από την οποία παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια των διασκέψεων του δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για θέσεις που είχε λάβει τότε η Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ.

Πάντως, αν και η επιλογή Σακελλαροπούλου υπήρξε αξιοκρατική συζητήθηκε το ότι δεν επελέγη ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος εκτελούσε –μέχρι και σήμερα– προσωρινά καθήκοντα προέδρου και η υποψηφιότητά του εθεωρείτο φαβορί.

Σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις αντιπροέδρων στο ΣτΕ επελέγησαν δύο ικανοί σύμβουλοι, οι Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχάλης Πικραμένος.

Για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε τον κορυφαίο δικαστή Ιωσήφ Τσαλαγανίδη ως αντιπρόεδρο και τις ικανές αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή