Προστασία του Κυπαρισσιακού και με Π.Δ.

Προστασία του Κυπαρισσιακού και με Π.Δ.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια νέα περίοδο προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού πλούτου του Κυπαρισσιακού Κόλπου μιλούν 14 περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την περιοχή με την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και βιοποικιλότητα, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Ταυτόχρονα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκδηλώνουν την ελπίδα πως το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα δεν θα αποτελέσει «κενό γράμμα», αλλά θα συνοδευθεί από την άμεση κατάρτιση των διαχειριστικών μέτρων. Παράλληλα, σημειώνουν την έντονη ανησυχία τους για την υπογραφή σύμβασης έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή, στα όρια της προστατευόμενης ζώνης και, μάλιστα, ταυτόχρονα με την έκδοση του Π.Δ.

Είχαν προηγηθεί χρόνια επεξεργασιών, καθώς δύο προηγούμενα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων είχαν κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκτιμήθηκε πως δεν παρείχαν την απαιτούμενη προστασία στην περιοχή. Επίσης, υπήρχε μία καταδίκη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (10 Νοεμβρίου 2016) και μια επίσημη σύσταση για μέτρα προστασίας από τη Σύμβαση της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Με το εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα, η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της caretta caretta στη Μεσόγειο κι ένα από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα της Ελλάδας αποκτά οριστική θεσμική θωράκιση και προστασία έναντι σχεδίων εντατικής παράκτιας δόμησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση των «πράσινων» ΜΚΟ. «Ωστόσο, η ολοκληρωμένη προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα επιτευχθεί με την έκδοση Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα πρέπει να καταρτιστεί κατά προτεραιότητα, με την εύρυθμη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου, Στροφιλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και, φυσικά, με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών φορέων και των κατοίκων, ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παράνομες δραστηριότητες που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή και αφετέρου να καταγραφούν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν είναι οι όροι κολύμβησης, λειτουργίας καντινών κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή