Σοβαρές ελλείψεις τραυματιοφορέων

Σοβαρές ελλείψεις τραυματιοφορέων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου για επικείμενη κατάρρευση των νοσοκομείων λόγω των σοβαρών ελλείψεων τραυματιοφορέων, στέλνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Ο αριθμός των τραυματιοφορέων στο ΕΣΥ είναι κάτω από το όριο ασφαλείας και δεν είναι σπάνιο άνδρες της ασφάλειας ή νοσηλευτές να αναλαμβάνουν ρόλο τραυματιοφορέα για να καλύψουν τα κενά, συνοδοί ασθενών να ψάχνουν μόνοι τους καροτσάκι ή φορεία και ασθενείς να «λιμνάζουν» στους θαλάμους, περιμένοντας να μεταφερθούν στα εργαστήρια για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων, Γιάννης Πλαγιαννάκος, από τις 4.000 οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων στα δημόσια νοσοκομεία καλυμμένες είναι οι 1.200, ενώ επιπλέον 500 τραυματιοφορείς εργάζονται μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ ή με συμβάσεις επικουρικών. «Η θητεία του προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ αναμένεται να λήξει τον Φεβρουάριο. Οταν αυτό το προσωπικό αποχωρήσει, το σύστημα θα καταρρεύσει», τονίζει ο κ. Πλαγιαννάκος. Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι ότι στο νοσοκομείο Κορίνθου εργάζονται για να καλύψουν όλες τις βάρδιες και τις εφημερίες μόλις επτά τραυματιοφορείς, ενώ ακριβώς το ίδιο ισχύει στο νοσοκομείο Πρέβεζας. Στο νοσοκομείο Σπάρτης εργάζονται 12 τραυματιοφορείς και στο νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής 10. Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης των 900 κλινών διαθέτει 30 μόνιμους και 15 συμβασιούχους τραυματιοφορείς, ενώ το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» των 700 κλινών διαθέτει 35 τραυματιοφορείς –οι 17 με συμβάσεις– όταν οι οργανικές θέσεις είναι 80.

Οπως περιγράφει ο κ. Πλαγιαννάκος, «σε πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας δεν υπάρχει τραυματιοφορέας για την υποδοχή των περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία. Σε μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία νοσηλευόμενοι ασθενείς “λιμνάζουν” στους θαλάμους, αφού δεν προλαβαίνουμε να τους μεταφέρουμε στα εργαστήρια για εξετάσεις.

Παραδείγματος χάριν, στις ορθοπεδικές κλινικές, οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε ακτινογραφίες για την επανεξέταση πριν επιστρέψουν σπίτι τους. Αυτές μπορεί να καθυστερήσουν δύο, τρεις ή και τέσσερις ημέρες επειδή δεν προλαβαίνουμε να εξυπηρετήσουμε όλα τα περιστατικά. Υπάρχουν περιπτώσεις πολυτραυματιών ή υπέρβαρων ασθενών όπου αν και απαιτούνται δύο τραυματιοφορείς για τη μεταφορά τους, λόγω έλλειψης προσωπικού, αναλαμβάνει ένας. Στο τέλος μπορεί και να κάνουμε ζημιά στους ασθενείς, αντί να τους βοηθήσουμε!», σημειώνει.

Για τις σοβαρές ελλείψεις τραυματιοφορέων ενημέρωσε, χθες, αντιπροσωπεία της Ενωσής τους τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Σύμφωνα με τον κ. Πλαγιαννάκο, ο κ. Ξανθός εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι γίνεται προσπάθεια να παραταθεί για άλλον έναν χρόνο η θητεία του προσωπικού που εργάζεται μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή