ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές – Ζητούν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ

sto-ste-prosefygan-pyropliktoi-ypopsifioi-foitites-amp-8211-zitoyn-tin-eisagogi-toys-se-aei-2278849

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο παιδιά πυρόπληκτων διεκδικώντας την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, διότι αν και πυρόπληκτα, δεν πριμοδοτήθηκαν κατά παράβαση των εξαγγελιών που έγιναν για μέτρα στήριξης των κατοίκων των πληγέντων περιοχών.

Οι δύο υποψήφιοι φοιτητές ζητούν να ακυρωθεί η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και του  αναπληρωτή  υπουργού  Οικονομικών Κώστα  Γαβρόγλου  και  Γεωργίου Χουλιαράκης, αντίστοιχα, με την οποία υπήρξαν περιορισμοί στις κατηγορίες των υποψηφίων φοιτητών, που μπορεί να πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την στήριξη των πληγέντων, αντισυνταγματικά κατά την αίτηση, περιόρισε  τη λίστα των πυρόπληκτων, θέτοντας επιπρόσθετα και πιο αυστηρά κριτήρια που είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των παιδιών τα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε μετά την πυρκαγιά   της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Ομως η κοινή υπουργική  απόφαση που εκδόθηκε για να εφαρμόσει την ΠΝΠ περιόρισε τον αριθμό «στα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Στην προσφυγή που κατέθεσαν οι δυο νεαροί, αναφέρουν ότι είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του 2018   και τα σπίτια των γονέων τους μόνον τυπικά και στατικά  είναι κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακατάλληλα για να μείνει κάποιος.