ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομισιόν: Ανευ προηγουμένου η απόκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού

komision-aney-proigoymenoy-i-apoklisi-toy-italikoy-proypologismoy-2278864

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα σε επιστολή που έστειλε προς την Ρώμη, ότι οι δαπάνες της είναι υπερβολικές.

Η δημοσιονομική επέκταση του προϋπολογισμού «και το μέγεθος της απόκλισης είναι άνευ προηγουμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά η ιδιαίτερη σκληρή επιστολή των αρμόδιων επιτρόπων οικονομικών υποθέσεων Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις μετά την πρώτη ανάλυση του Ιταλικού προϋπολογισμού.

Η επιστολή που παραδόθηκε προσωπικά σήμερα στην Ρώμη από τον επίτροπο Μοσκοβισί στα χέρια του Ιταλού υπουργού οικονομικών Τ. Τρία αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ε. Επιτροπή. Αυτό είναι ένα βήμα που δεν έχει γίνει ποτέ από το 2011 που έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τη Ρώμη ουσιαστικές τροποποιήσεις και αν δεν συμμορφωθεί τότε η Κομισιόν μπορεί να απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε απόψε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιταλική οικονομία θα αποφύγει την υποβάθμιση του αξιόχρεού της.