Αδειες-εξπρές για επισκευές στα καμένα

Αδειες-εξπρές για επισκευές στα καμένα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάρτηση σήμερα των δασικών χαρτών σε ευαίσθητες, λόγω των οικιστικών πιέσεων, περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, την κήρυξη των αναδασωτέων στις καμένες εκτάσεις και τη διευκόλυνση των πυροπλήκτων με νόμιμη οικοδομική άδεια να προχωρήσουν στη διαδικασία επισκευής του σπιτιού της ανακοίνωσε με χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Η περιοχή που κάηκε στην Ανατολική Αττική από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου υπολογίστηκε σε 14.313 στρέμματα. Από αυτά, αναδασωτέα κρίθηκαν τα 5.808,23 στρέμματα (το 40,6% της έκτασης), στα οποία περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «όλα τα δημόσια διακατεχόμενα, αλλά και ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις», αλλά και «δασωμένοι αγροί, άλση, πάρκα και κοινόχρηστοι χώροι που βρίσκονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια» (157 στρέμματα, που τίθενται έτσι σε καθεστώς προστασίας). Εξ αυτών, τα 4.359,10 στρέμματα είχαν κηρυχθεί αναδασωτέα και παλιότερα, ενώ 1.449,13 στρέμματα κάηκαν για πρώτη φορά. Αντιστοίχως, στην περιοχή της Κινέτας κάηκαν 52.909,16 στρέμματα και αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065,07 στρέμματα (92,7%).

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα διευκολύνονται οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες κίτρινων ή κόκκινων κατοικιών να προχωρήσουν στην επισκευή (ή στην ανακατασκευή) των σπιτιών τους, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης των δασικών χαρτών της περιοχής, η οποία μπορεί να κρατήσει έξι και περισσότερους μήνες. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα δίνεται άμεσα βεβαίωση του διευθυντή Δασών με βάση την πληροφορία στον δασικό χάρτη που αναρτήθηκε σήμερα. Βεβαίωση θα δίνεται για τις εκτάσεις που δεν ήταν ανέκαθεν δασικές και για τις εκτάσεις που είχαν δασικό χαρακτήρα, αλλά σήμερα έχουν άλλη χρήση. Προϋπόθεση σε όλες τις περιπτώσεις είναι να υπάρχει για το σπίτι που επλήγη νόμιμη οικοδομική άδεια. Η ρύθμιση αφορά μόνον τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Τι θα γίνει με σπίτια που δεν έχουν οικοδομική άδεια; «Προφανώς για περιοχές όπως είναι η ζώνη της παραλίας ή τα ρέματα θα ληφθούν ειδικές πρόνοιες, όπως και για τις παράτυπες ή άλλες μη οικοδομικές άδειες για να επιλυθεί το ζήτημα της αποκατάστασης των πολιτών, αλλά με έναν τρόπο που δεν θα ξαναδημιουργήσει τα ίδια λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν εδώ», είπε ο κ. Φάμελλος. «Για όσους δεν είχαν νόμιμη οικοδομική άδεια θα υπάρχει ένα σχέδιο για επαρκή οργάνωση του χώρου με ασφάλεια, ένα ειδικό χωρικό σχέδιο», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, σημειώνοντας πως θα υπάρχει συνεργασία και με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως επιστημονική βοήθεια και επίβλεψη, «για να γίνει μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση».

Από σήμερα αναρτώνται δασικοί χάρτες για περιοχές στους δήμους Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων και Φιλοθέης. Στη Δυτική Αττική περιλαμβάνονται τα Μέγαρα, ενώ από την περιφέρεια η Δράμα και πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μήλος, η Ανάφη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σίκινος και η Φολέγανδρος. Επίσης, για σειρά περιοχών ανακοινώθηκε η παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών (που έληγε χθες) έως τις 15 Ιανουαρίου 2019. Η παράταση αφορά, μεταξύ άλλων, την Αγία Παρασκευή, τα Βριλήσσια, το Ηράκλειο Αττικής, την Ελευσίνα, τον Κορυδαλλό.

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε το γεγονός πως το 10% των 5.500 νέων επιστημόνων που αφορά πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Εργασίας θα απασχοληθεί στις υπηρεσίες Περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή