ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαίνεται η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τους οπτικούς

Μαίνεται η κόντρα του υπουργείου Υγείας  με τους οπτικούς

Αυστηρό μήνυμα προς τους οπτικούς που δεν δέχονται τα κουπόνια-vouchers αποζημίωσης για τη χορήγηση οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους έστειλε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Με αφορμή καταγγελίες που έχουν φτάσει στο γραφείο του για οπτικά καταστήματα που αρνούνται τη νέα διαδικασία αποζημίωσης (μέσω vouchers), απαιτώντας από τους ασφαλισμένους να πληρώνουν οι ίδιοι τη χορήγηση γυαλιών, ο κ. Πολάκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει ότι «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι πολίτες δικαιούνται να εκτελέσουν τις γνωματεύσεις τους στα καταστήματα οπτικών χωρίς να πληρώσουν, δίνοντας το voucher». Παράλληλα, καλεί τους ασφαλισμένους να «σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια να σπάσει το κατεστημένο» και προειδοποιεί τους οπτικούς να μη χρησιμοποιήσουν για εκβιασμό τους ασφαλισμένους, σημειώνοντας: «Οι τακτικές προηγούμενων εποχών, που ο πολίτης χρησιμοποιείτο χωρίς να είναι εκείνος το επίκεντρο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποτυχία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να έρθει σε συνεννόηση με τους οπτικούς και τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά.) για τη σύναψη συμβάσεων, αποφασίστηκε να καθιερωθούν τα κουπόνια-vouchers, τα οποία θα παίρνει ο ασφαλισμένος μαζί με τη σχετική γνωμάτευση από τον γιατρό προκειμένου να λάβει αυτές τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, ο ασφαλισμένος δίνει στο κατάστημα οπτικών ή στον επαγγελματία ειδικής αγωγής το κουπόνι και εν συνεχεία ο πάροχος πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία για τα οπτικά είδη ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου 2018, ενώ για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2018. Από την αρχή οι οπτικοί είχαν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν τα vouchers. Διαμαρτύρονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ενώ προκαταλαμβάνουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και επιβολή clawback (μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό). Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πολάκης απαντά, μεταξύ άλλων, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν χρωστάει ληξιπρόθεσμα στους οπτικούς, ότι πλέον ο Οργανισμός πληρώνει τους παρόχους σε διάστημα δύο μηνών από την υποβολή της δαπάνης και ότι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη εφέτος θα είναι εντός ορίων κλειστού προϋπολογισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός εστιάζει ιδιαίτερα και στο θέμα της πιστοποίησης των οπτικών που είναι και μία προϋπόθεση στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας. Οπως τονίζει, «η πιστοποίηση είναι απαραίτητη, ώστε να υπάρχει η εγγύηση τόσο στους πολίτες όσο και στο ίδιο το σύστημα υγείας, ότι οι πάροχοι τηρούν τη νομοθεσία, εφαρμόζουν κανόνες και χορηγούν προϊόντα πιστοποιημένα και κατάλληλα για τις ανάγκες των πολιτών. Γιατί δεν το θέλουν αυτό οι οπτικοί;».