Πεδίο σύγκρουσης η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

Πεδίο σύγκρουσης η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ξέφραγο αμπέλι έχουν μετατραπεί τα δημόσια πανεπιστήμια, με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη. Χθες, μέλη της ακροδεξιάς ομάδας «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση» (ΕΣΑ) μπήκαν στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, έριξαν τρικάκια, έγραψαν συνθήματα, ενώ ζωγράφισαν τον αγκυλωτό σταυρό στην είσοδο χώρου που καταλήφθηκε προ δεκαημέρου από την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας». Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προσβλέπει στο «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», όπως έχει δηλώσει, για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ –χαρακτηριστικά, οι τελευταίες διαμαρτυρίες σε ΟΠΑ και ΑΠΘ για τους κινδύνους από τους χρήστες και τους διακινητές ναρκωτικών που μπαίνουν σε πανεπιστημιακούς χώρους– ενώ η επιτροπή που μελέτησε τα ίδια θέματα υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου πρότεινε «για τις πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές ή και τρίτους για αναψυχή-διασκέδαση, δημιουργήστε χώρους αναψυχής ελεγχόμενους που θα παραχωρούνται στους φοιτητές. Ελέγξτε τους διοργανωτές των εκδηλώσεων για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής»…

Ειδικότερα, τα άτομα που μπήκαν χθες στη Φιλοσοφική ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς πάνω στο σήμα της αναρχίας στην πόρτα της αίθουσας 516, η οποία έχει καταληφθεί από τον «Ρουβίκωνα». Οπως ανακοίνωσε η Κοσμητεία της Σχολής, τα εξωπανεπιστημιακά άτομα αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση», ΕΣΑ, όπως και η «υπογραφή» που άφησαν. Στον χώρο εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν φοιτητές ή διδάσκοντες.

Μετά τα γεγονότα, ακολούθησαν αναρτήσεις από τις δύο ομάδες στο Διαδίκτυο. «Οταν η δικαστική τρομοκρατία δεν έχει αποτέλεσμα και το μπατσάδικο κλομπ δεν μπορεί να κάνει παρουσία, κάνουν εμφάνιση οι νεοναζί για να τους αντικαταστήσουν. Ετσι και σήμερα το πρωί, θρασύδειλοι ναζί, που ανήκουν στην οργάνωση “Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση” (τα αρχικά της είναι ΕΣΑ και αντιλαμβανόμαστε σε τι παραπέμπει) πήγαν στη Φιλοσοφική Σχολή, στον χώρο όπου στεγάζεται η “Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνας” και ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς. Ανακοίνωσαν το “κατόρθωμά” τους με ανάρτηση στον ιστότοπό τους», ανέφερε η μία πλευρά.

«Μέλη της συλλογικότητάς μας πραγματοποίησαν παρέμβαση στο περιβόητο κτίριο 516, το οποίο ο “Ρουβίκωνας” έχει καταλάβει τις τελευταίες μέρες. Με την εικαστική παρέμβαση στο παρακρατικό στέκι και με τα τρικάκια που ερρίφθησαν στην κεντρική είσοδο, στον προαύλιο χώρο αλλά και στους διαδρόμους της σχολής, ξεκαθαρίζουμε ότι τα κυβερνητικά μαντρόσκυλα που παριστάνουν τους “αντιεξουσιαστές” έχοντας εξουσιαστικές πλάτες, δεν έχουν καμία θέση στα ακαδημαϊκά ιδρύματα», δήλωσε η άλλη πλευρά.

Η αντίδραση της Κοσμητείας είναι πάντως αμήχανη και εντέλει αποπροσανατολιστική. Ενδεικτικά, η Κοσμητεία δήλωσε πως «καταδικάζει έντονα τις συγκεκριμένες ενέργειες» και πως «απαιτεί η αυτοαποκαλούμενη ΕΣΑ και κάθε εξωπανεπιστημιακό στοιχείο να μείνουν μακριά από τη σχολή, η δε “Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας” να σταματήσει κάθε δραστηριότητά της εντός της σχολής και να αποχωρήσει αμέσως από αυτήν». Ωστόσο, ο «Ρουβίκωνας» έχει δηλώσει ότι «ήρθε για να μείνει στη Φιλοσοφική», χλευάζοντας παράλληλα τις ενέργειες της ηγεσίας και των καθηγητών της σχολής. Από την πλευρά τους επίσης, ούτε τα μέλη της ΕΣΑ ζήτησαν… άδεια για να μπουν στη Φιλοσοφική.

Αντιδρούν οι φοιτητές

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στελέχη της Φιλοσοφικής εκτιμούν ότι η πλειονότητα των φοιτητών αντιδρά στην παρουσία των εξωπανεπιστημιακών ομάδων εντός της σχολής. Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου –απέστειλε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση σχετικά με το τι συμβαίνει στη Φιλοσοφική– εκτιμάται ως σημαντική κίνηση, καθώς σηματοδοτεί την αντίδραση των εισαγγελικών αρχών (και στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο) στις πρακτικές της συγκεκριμένης συλλογικότητας. «Το σόου που έχει στηθεί, με μοιρασμένους ρόλους, “κουμπώνει” τέλεια και υπηρετεί την πλαστή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. Δεν έχει σχέση με τις ανησυχίες των φοιτητών», ανέφερε, από την πλευρά της, η ΚΝΕ. Αλήθεια, ποιος τελικά υπερασπίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο απέναντι στους εξωπανεπιστημιακούς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή