Η Μακεδονία πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο: Μια ενδιαφέρουσα ομιλία στις 20 Νοεμβρίου στο Λονδίνο

Η Μακεδονία πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο: Μια ενδιαφέρουσα ομιλία στις 20 Νοεμβρίου στο Λονδίνο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένας θεσμός που φέρνει κοντά διαπρεπείς Βρετανούς φιλέλληνες, λάτρεις της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, τους επιστήμονες στον τομέα αυτό καθώς και τα μέλη της ελληνικής παροικίας. Εδώ και 32 χρόνια η Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας προσφέρει υψηλού επιπέδου ομιλίες, δύο φορές τον χρόνο, με καλεσμένους καταξιωμένους Ελληνες και Κυπρίους αρχαιολόγους που παρουσιάζουν τα πρόσφατα ανασκαφικά τους ευρήματα. Στις τρεις δεκαετίες από την ίδρυσή της, η Επιτροπή, χάρις στην ανεξάντλητη προσπάθεια, την οικονομική υποστήριξη της ματρώνας Εγκον-Ξυλά, κατάφερε να εδραιωθεί και να αποκτήσει έναν κύκλο από θερμούς υποστηρικτές και φίλους από τις δύο χώρες. Το σπουδαιότερο έργο της Επιτροπής παραμένει η ετήσια χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους Ελληνες και Κυπρίους πτυχιούχους Αρχαιολογίας για μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία.

Η Μακεδονία πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο: Μια ενδιαφέρουσα ομιλία στις 20 Νοεμβρίου στο Λονδίνο-1

Ο ομ. καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Στέλιος Ανδρέου θα είναι ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση.

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 1993 με μία υποτροφία επιχορηγούμενη από τη Μάτι Εγκον. Σήμερα χορηγούνται συνολικά πέντε. Εκτός από τη Χιώτισσα της διασποράς, συμπράττουν το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Samourkas Foundation of New York, ενώ συνεισφέρουν και οι ετήσιες συνδρομές των μελών της Επιτροπής. Τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης, τα μέλη της Επιτροπής νιώθουν καθήκον τους να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα Ελληνόπουλα, προσδοκώντας την υποστήριξη νέων χορηγών που εμπιστεύονται το έργο της Επιτροπής και επενδύουν στο έμψυχο μέλλον της πατρίδας. Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-19 η Επιτροπή υποστηρίζει 16 υποτρόφους σε διαπρεπή πανεπιστήμια της Βρετανίας. Εκτός από τη Μάτι Εγκον, σπουδαία δουλειά κάνει και η Ζέττα Θεοδωροπούλου – Πολυχρονιάδη, πρόεδρος του θεσμού, η οποία εργάζεται ακατάπαυστα για τους σκοπούς του.

Η Μακεδονία πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο: Μια ενδιαφέρουσα ομιλία στις 20 Νοεμβρίου στο Λονδίνο-2

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ζέττα Θεοδωροπούλου με τη Μάτι Εγκον σε παλαιότερη εκδήλωση.

Η 56η ομιλία που διοργανώνει η Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο King’s College του Λονδίνου με την ευγενική δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας Τελετών εκ μέρους του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου. Κύριος ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δρ Στέλιος Ανδρέου. Η ομιλία του θα έχει τίτλο: «Η περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου κατά την ύστερη προϊστορική περίοδο: πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και στην κοιλάδα του Ανθεμούντα».

Η ενασχόλησή του κ. Ανδρέου στη μακρά ακαδημαϊκή του καριέρα επικεντρώνεται στην Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο έως την Πρώιμη του Σιδήρου, με έμφαση σε θέματα της προϊστορικής εποχής της Βορείου Ελλάδας. Οπως επισημαίνει ο ίδιος στη στήλη: «Συνήθως το αρχαιολογικό παρελθόν της Μακεδονίας ταυτίζεται με την περίοδο του μακεδονικού βασιλείου και ειδικότερα με την εποχή του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Πολύ λιγότερο είναι γνωστά στο κοινό, ειδικότερα του εξωτερικού, τα αρχαιολογικά ευρήματα των περιόδων που προηγήθηκαν. Η εντατικοποίηση της αρχαιολογικής δραστηριότητας όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχει προσφέρει ένα πλήθος νέων ευρημάτων, που επιτρέπουν να αντιληφθούμε ότι πολλές από τις διαδικασίες διαμόρφωσης των οργανωτικών δομών και πολιτισμικών ταυτοτήτων στις κοινωνίες και τους θεσμούς της Μακεδονίας κατά την περίοδο της ακμής του βασιλείου, ήταν ιδιαίτερα σύνθετες και είχαν μια μακρά περίοδο εξέλιξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή