Εξαρθρώθηκε σπείρα με βαρύ οπλισμό που λήστευε κοσμηματοπωλεία

Εξαρθρώθηκε σπείρα με βαρύ οπλισμό που λήστευε κοσμηματοπωλεία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση επικίνδυνης σπείρας, που είχε στη διάθεσή της βαρύ οπλισμό και λήστευε κοσμηματοπωλεία, ενώ παράλληλα έκανε διαρρήξεις στην Αττική, τη Χαλκίδα και την Τρίπολη, προχώρησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Εκτιμάται ότι τα κέρδη της εγκληματικής ομάδας ξεπερνούν το ποσό των 800.000 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι μέλη της διέπραξαν, μεταξύ άλλων, ένοπλη ληστεία, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, σε κοσμηματοπωλείο της οδού Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Γιώργο Ψωμά, η εξάρθρωση της σπείρας είχε ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, καθώς οι δράστες είχαν αναπτύξει οργανωμένο σχέδιο, ενώ κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου και ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό, αφού διέθεταν καλάσνικοφ και πιστόλια. Γεγονός που τους καθιστούσε πολύ επικίνδυνους.

Εξαρθρώθηκε σπείρα με βαρύ οπλισμό που λήστευε κοσμηματοπωλεία-1

Όπως διευκρίνισε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Ασπρόπυργο, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Εξάρχεια) και στη Φθιώτιδα, με τη συνδρομή ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (ΕΚΑΜ) και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), συνελήφθησαν πέντε άτομα, εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες και οι δύο αλλοδαποί, ηλικίας από 27 έως 35 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες, κατά συναυτουργία, κατά συρροή, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, εμπρησμό, πλαστογραφίες και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες είχαν συστήσει, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, συμμορία με σκοπό τη διάπραξη ληστειών κυρίως σε κοσμηματοπωλεία με τη χρήση κλεμμένων οχημάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί συνολικά δεκατρείς περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών, ειδικότερα πέντε ληστείες κοσμηματοπωλείων σε Αθήνα, Χαλκίδα και Τρίπολη, τρεις κλοπές οχημάτων, μία κλοπή σε σούπερ μάρκετ, τρεις κλοπές σε οικίες, καθώς και μία ληστεία σε έξοδο της Αττικής Οδού, όπου οι δράστες αφαίρεσαν όχημα από διερχόμενο πολίτη.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οικία στο Ζεφύρι, ενώ αρχηγός της ομάδας ήταν 33χρονος Αλβανός, που είχε δραπετεύσει από τις φυλακές Τίρυνθας και καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη.

Εκτός από τον βαρύ οπλισμό, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Επίσης, χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, ενώ απέφευγαν τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Σημειώνεται, ότι οι δράστες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη των χαρακτηριστικών τού προσώπου τους, ενώ χρησιμοποιούσαν μέχρι και μάσκα σιλικόνης για να παραπλανούν τους υπαλλήλους των κοσμηματοπωλείων, προκειμένου να τους επιτρέψουν την είσοδο από τις πόρτες ελεγχόμενης πρόσβασης.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, συνήθως επιχειρούσαν σε ομάδες των τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων, ως εξής: Αρχικά ένα από τα μέλη έμπαινε στο κατάστημα, είτε φορώντας ειδική μάσκα σιλικόνης είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του με γυαλιά οράσεως.

Εξαρθρώθηκε σπείρα με βαρύ οπλισμό που λήστευε κοσμηματοπωλεία-2

Στη συνέχεια, έπειθε τους υπαλλήλους να του ανοίξουν την πόρτα, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο κατάστημα και οι συνεργοί του, οι οποίοι με την απειλή καλάσνικοφ και πιστολιών αφαιρούσαν τα κοσμήματα από τις προθήκες και τα χρηματοκιβώτια των κοσμηματοπωλείων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν (σε οικίες, οχήματα, κ.λπ.) στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχεθήκαν: Ένα καλάσνικοφ, τέσσερα πιστόλια, κυνηγετική καραμπίνα, γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, 6.165 ευρώ, πλαστό ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, πλαστή άδεια οδήγησης ελληνικών Αρχών, πλαστή άδεια διαμονής, ειδική μάσκα προσώπου σιλικόνης, ρούχα και υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών προσώπου, μικροποσότητα κοκαΐνης και αποσπάσματα κάνναβης, πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων, αυτοκίνητο, καθώς και διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή