Απειλές κατά φοιτητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Απειλές κατά φοιτητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

«Ως εδώ και μη παρέκει», φτάνει να λέει η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών και καθηγητών των ΑΕΙ που υφίστανται την, επί της ουσίας, αδιαφορία της πολιτείας για τα προβλήματα που η ίδια είναι αρμόδια να λύσει. Σήμερα συνεδριάζει η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) για το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών που έχει φτάσει στην πόρτα του ιδρύματος. Την ίδια στιγμή, τις 900 προσεγγίζουν οι υπογραφές των φοιτητών που κάνουν έκκληση για αντιμετώπιση του αντίστοιχου προβλήματος στο ΑΠΘ. Μάλιστα, ο πρύτανης του ιδρύματος, Περικλής Μήτκας, έκανε χθες νέα έκκληση για παρέμβαση της πολιτείας. «Πέρα από την αυτοδίκαιη επέμβαση σε περίπτωση κακουργήματος, έχουμε δώσει πράσινο φως στην αστυνομία», επισήμανε.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΟΠΑ θα συνεδριάσει για τις επόμενες ενέργειές της στο πρόβλημα της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών πέριξ του ιδρύματος. Παρά τη διαμαρτυρία της την περασμένη εβδομάδα, έως τώρα η πολιτεία δεν έχει δράσει. Η ηγεσία του ΟΠΑ ανησυχεί καθώς μία νέα πιάτσα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών δημιουργήθηκε σε διπλανό του ιδρύματος δρόμο –την οδό Αντωνιάδου–, όπως στην οδό Μασσαλίας στη Νομική Σχολή και παλαιότερα στην οδό Τοσίτσα στο ΕΜΠ. Ετσι, δεν αποκλείεται σήμερα να λάβει απόφαση για συμβολική αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος. «Η βασική μας μέριμνα είναι να προστατευθεί η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών μας. Πρέπει να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και ιδίως τους γονείς για το πρόβλημα», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος, Μανώλης Γιακουμάκης. Η πίεση των φοιτητών για λήψη μέτρων εντείνεται, καθώς μάλιστα το τελευταίο διάστημα κάποιοι χρήστες ναρκωτικών απείλησαν φοιτητές για να τους δώσουν χρήματα. Το πρόβλημα αναμένεται να απασχολήσει και τους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας. Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συνάντηση με τον κ. Γιακουμάκη έχουν ζητήσει ο κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο κ. Παύλος Γερουλάνος.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στο ΑΠΘ. Φοιτητές από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν συντάξει κείμενο που ζητούν να δοθεί λύση. Στο ΑΠΘ, το γνωστό από το 2017 πρόβλημα της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών «μεταφέρθηκε» από την Πολυτεχνειούπολη στο κτίριο της Φιλοσοφικής. Ο κ. Μήτκας υπογράμμισε χθες (ρ/σ Alpha) ότι εκτός από την αυτοδίκαιη αστυνομική παρέμβαση σε περίπτωση τέλεσης κακουργήματος, ειδικά «για τη διακίνηση ναρκωτικών η Σύγκλητος του ΑΠΘ, από τότε που επανήλθε ο νόμος για το άσυλο, με επανειλημμένες αποφάσεις της έχει δώσει το ελεύθερο στην αστυνομία να κινείται ακριβώς για να πατάξει τη διακίνηση ναρκωτικών». Και πρόσθεσε ότι «είμαστε διαρκώς σε επαφή με την αστυνομία και με την εισαγγελία. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, αλλά πιστέψτε με δεν ξέρω αν οι καθηγητές ή οι φοιτητές πρέπει να αναλάβουν αυτό το έργο. Πρέπει να μας απαλλάξετε από αυτό το πρόβλημα», αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος πέρυσι, όταν είχε παρουσιαστεί επιστολή 500 φοιτητών, είχε κάνει έκκληση για δημιουργία ενός ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα.