Αυστηρό μήνυμα Βαρθολομαίου προς το Πατριαρχείο Μόσχας

Αυστηρό μήνυμα Βαρθολομαίου προς το Πατριαρχείο Μόσχας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, για πρώτη φορά, τουλάχιστον δημοσίως, επιτέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά του Πατριαρχείου της Μόσχας για το ουκρανικό ζήτημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις της Ρωσίας για μη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Πατριαρχείο της Μόσχας ζητεί από το Οικουμενικό να ζητήσει συγγνώμη «για τη ζημιά που έχει επιφέρει στην Ορθοδοξία στην Ουκρανία και σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, Αλεξάντερ Βολκόφ.

Ειδικότερα, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση της Ομογένειας της Πόλης για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Κοινότητας Φερικόι, ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδράζονται σε αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων και είναι δεσμευτικά για όλους στην Ορθοδοξία. «Δεν ανέχονται οι αδερφοί μας οι Σλάβοι το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Γένος μας μέσα στην Ορθοδοξία», είπε. «Είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν τη λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι δεν έχουν άλλη επιλογή», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι είναι ενήμερος για τα «καλοπληρωμένα άρθρα» και τη «μαύρη προπαγάνδα» από τη ρωσική πλευρά, τα οποία επιτίθενται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Ο Θεός μάς έδωσε δύο αυτιά, το ένα από εδώ και το άλλο από εκεί», ανέφερε χαμογελώντας.

Από την άλλη, ο Αλεξάντερ Βολκόφ σε δηλώσεις του –εκτός από το αίτημα προς το Οικουμενικό για συγγνώμη– ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο Πατριαρχείων μπορούν να αποκατασταθούν με διάλογο, χωρίς να μιλάει για Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά για Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, γεγονός που υποδηλώνει την αμφισβήτηση από τη Μόσχα της πρωτοκαθεδρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Υπάρχει μόνο ένας παράγοντας, η συνειδητοποίηση από την Κωνσταντινούπολη της πλάνης των πράξεων και αποφάσεων του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και της Συνόδου του και να ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις αυτές που έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στην παγκόσμια Ορθοδοξία και στο μέλλον της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι «η απόλυτη πλειοψηφία των κληρικών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποστηρίζει και θα υποστηρίζει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι η μητέρα Εκκλησία που τους έδωσε τη γέννηση, τη χειροτονία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή