Καταγγελίες για αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ μέσω μετατάξεων

Καταγγελίες για αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ μέσω μετατάξεων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ μέσω μετατάξεων διασωστών σε διοικητικές υπηρεσίες καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις αυτής της πρακτικής στη λειτουργία του ΕΚΑΒ, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, «αποκτούν πλέον διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος». Οπως κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων, η διοίκηση του ΕΚΑΒ προχωράει στην έγκριση 47 αιτήσεων υπαλλήλων –η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι διασώστες– για μετάταξη σε θέσεις του διοικητικού κλάδου, επικαλούμενη επιτακτικές ανάγκες, ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο είχαν γίνει άλλες 61 μετατάξεις, οι οποίες επίσης αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, διασώστες. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κενές οργανικές διοικητικές θέσεις, η κάθε μετάταξη –σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο– σημαίνει και ταυτόχρονη κατάργηση της αντίστοιχης θέσης που έχει ο εργαζόμενος.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Μαθιόπουλος, από τις φετινές μετατάξεις προσωπικού οι 15 αφορούν υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας (πριν από ένα χρόνο είχαν εγκριθεί άλλες 20), τη στιγμή μάλιστα που το ΕΚΑΒ Αθήνας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στον φόρτο εργασίας λόγω έλλειψης μάχιμου προσωπικού και η ζωή των πολιτών τίθεται σε κίνδυνο. Συνολικά το ΕΚΑΒ διαθέτει 3.670 διασώστες, εκ των οποίων, σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, 650 απασχολούνται στο ΕΚΑΒ Αττικής. Για τις επείγουσες διακομιδές το ΕΚΑΒ «βγάζει» στους δρόμους περίπου 55-60 ασθενοφόρα σε πρωινή και απογευματινή βάρδια και περίπου 30 κατά τη νυκτερινή βάρδια (με δύο διασώστες πλήρωμα το καθένα, ανά βάρδια), ενώ 10 ασθενοφόρα επιχειρούν για τις τακτικές αεροδιακομιδές. Ομως για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού του Λεκανοπεδίου εκτιμάται ότι απαιτούνται 130 ασθενοφόρα σε «κυκλοφορία» σε πρωινή και απογευματινή βάρδια αντιστοίχως.

«Αν και είναι γνωστό ότι το ΕΚΑΒ Αθήνας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον φόρτο εργασίας, η διοίκηση του ΕΚΑΒ συνεχίζει απτόητη την αφαίμαξη της δύναμής του, χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχεδιασμό, με αθρόες μεταθέσεις, μετατάξεις, αποσπάσεις και μετακινήσεις, αντί να διεκδικήσει νέες προσλήψεις», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι. Και συνεχίζουν: «Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του φορέα μας στο Λεκανοπέδιο Αττικής αποκτούν πλέον διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος, αφού ο αριθμός του μάχιμου προσωπικού και των ενεργών ασθενοφόρων συνεχώς μειώνεται και το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των ασθενών διογκώνεται επικίνδυνα, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών και διασύρει το ΕΚΑΒ. (…) Καλούμε τους υπουργούς Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προασπίσουν το κοινωνικό σύνολο και να αποτρέψουν την επιχειρούμενη σταδιακή αποδόμηση του ΕΚΑΒ», καταλήγουν. Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, ήδη το σωματείο εργαζομένων έχει αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία στα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ για τις νέες επιχειρούμενες μετατάξεις, ενώ επιφυλάσσεται να καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά. Προτίθεται, μάλιστα, να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν όλες τις αποσπάσεις και μετακινήσεις προσωπικού που έχουν γίνει στο ΕΚΑΒ, καθώς και το εάν αυτές επηρέασαν και τη διαχείριση της κρίσης στο Μάτι, όταν επιχείρησαν στο σημείο μόλις 15 ασθενοφόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή