Πυρκαγιά Μάτι: «Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, βοήθεια»

Πυρκαγιά Μάτι: «Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, βοήθεια»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α 83: «Κέντρο η φωτιά έχει πλησιάσει στα όρια του Νέου Βουτζά, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εδώ, στο σημείο και δεν έχω δυνατότητες, είμαι μόνος μου».

Κέντρο: «Πείτε μας κύριε διευθυντά το ακριβές».

Α 83: Στα όρια του Βουτζά είμαι, στο τέρμα του δρόμου και η φωτιά έχει φτάσει εδώ».

Κέντρο: «Ελήφθη 83 ενημερώσαμε το όχημα Παιανίας, προσέρχεται».

Α 83: «Κέντρο η φωτιά έχει φτάσει στο σημείο, κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε και εμείς, να έρθουν άμεσα Πυροσβεστικές Δυνάμεις».

Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των αστυνομικών της Αμεσης Δράσης με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, έχουν αποτυπωθεί σε έγγραφο που συμπεριελήφθη στη δικογραφία για τη φωτιά στο Μάτι. Είναι αποκαλυπτικές των συνθηκών που επικράτησαν στην Ανατολική Αττική και της απουσίας ικανού αριθμού πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέτωπο. Ανώτερος αξιωματικός με κωδικό Α 83 ζητά συνεχώς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ να ενημερώσει την Πυροσβεστική για την αναγκαιότητα εναερίων μέσων στην πυρκαγιά. Οι παρακάτω επικοινωνίες έχουν καταγραφεί στις 5.48 μ.μ. της 23ης Ιουλίου:

Α 83: «Πρέπει επείγον εναέρια».

Κέντρο: «Ποιος σταθμός διαβίβασε;».

Α83: «Ο Α 83 επείγον, βοήθεια στον Νέο Βουτζά».

Κέντρο: «Εχουμε ενημερώσει κύριε διευθυντά. Να απομακρυνθείτε από το σημείο. Προέχει η ασφάλειά μας».

Α83: «Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές Κέντρο, τα εναέρια να έρθουν οπωσδήποτε».

Δέκα λεπτά αργότερα, ο ίδιος βαθμοφόρος ζητά από τα πληρώματα των περιπολικών, μέσω των μεγαφώνων τους, να προτρέψουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Α 83: «Παράκληση να έρθουν σταθμοί στην οδό Ανδρούτσου στον Νέο Βουτζά για απομάκρυνση κατοίκων».

Κέντρο: «Ελήφθη Α 83. Οχημα Χολαργού το λάβατε; Επί της οδού Ανδρούτσου. Με χρήση μεγαφωνικής να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, το λάβατε;».

Τα λεπτά που ακολουθούν, το Κέντρο της Αμεσης Δράσης ειδοποιεί για την ύπαρξη εγκλωβισμένων στην οδό Μιαούλη και ακολούθως την οδό Κουντουριωτών. Ωστόσο, η πρόσβαση των περιπολικών στα σημεία είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς και του πυκνού καπνού. «Δεν διαπιστώσαμε κάτι Κέντρο γιατί δεν… αδύνατη η πρόσβαση, έντονος καπνός». Στις 6.44 μ.μ. το πλήρωμα περιπολικού (με κωδικό Β 2 – 2) εγκλωβίζεται στη φωτιά: «Επί της Υψηλάντου Κέντρο, επειδή έχουμε εγκλωβιστεί στη φωτιά, εάν υπάρχει παράκληση από την Πυροσβεστική κάποια οδός που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε;». Το διάστημα που ακολουθεί, η φωτιά έχει διασχίσει τη λεωφόρο Μαραθώνος και κινείται προς Κόκκινο Λιμανάκι και Αργυρά Ακτή.

Στις 7.25 μ.μ. περιπολικό από τα Σπάτα διαβιβάζει: «Κέντρο υπάρχει πρόβλημα στην πλατεία που πάει για Μάτι. Στην πλατεία έχει μπει η φωτιά και κινδυνεύουνε άτομα (…) προσπαθούν να διαφύγουν και εγκλωβίζονται με τον καπνό. Ενα ασθενοφόρο εάν υπάρχει δυνατότητα να μεταβεί στο σημείο». Μέχρι τα μεσάνυκτα, τα πληρώματα των περιπολικών και οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. απεγκλωβίζουν κατοίκους της περιοχής από τα φλεγόμενα σπίτια τους, κάποιοι τραυματίες, άλλοι καλά στην υγεία τους. «Απεγκλωβίσαμε από το σημείο μια ηλικιωμένη κυρία, την παρέλαβαν οι οικείοι της, κανένα πρόβλημα υγείας», ακούγεται να λέει μέσω ασυρμάτου το πλήρωμα οχήματος με κωδικό Α 1 – 1.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή