Ο αθλητισμός ως «εργαλείο» για την ειρήνη

Ο αθλητισμός ως «εργαλείο» για την ειρήνη

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΔΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στο αρχαίο στάδιο της Ρόδου, ένας αγώνας Teqball (κάτι μεταξύ πινγκ πονγκ και ποδοσφαίρου) έχει «αιχμαλωτίσει» το ενδιαφέρον των θεατών, που παρακολουθούν με ενθουσιασμό από την εξέδρα. Πρωταγωνιστές του πρωτότυπου αυτού αγώνα είναι τέσσερις ποδοσφαιριστές: Ο Γιώργος Καραγκούνης από την Ελλάδα, ο Κριστιάν Καρεμπέ από τη Γαλλία, ο Χαράλαμπος Ανδρέου από την Κύπρο και ο Χαμζά Χαμζάογλου από την Τουρκία. Δεν ήταν ένας αγώνας για τη νίκη, αλλά ένας συμβολικός διπλωματικός αγώνας, που στόχο είχε να αναδείξει τον αθλητισμό ως το μέσο για τη συνεργασία και την ειρήνη μεταξύ των χωρών. Μπορεί, λοιπόν, τα κράτη να συγκρούονται, όμως ο αθλητισμός ενώνει και δημιουργεί φιλίες. Αυτή είναι και η ιδέα του Διεθνούς Οργανισμού «Peace and Sport», («Ειρήνη και Αθλητισμός»), που ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια, με έδρα το Μονακό.

Για πρώτη φορά, η ετήσια συνάντηση φιλοξενήθηκε στη χώρα μας, στο νησί της Ρόδου, με τη συμμετοχή 350 εκπροσώπων από 50 χώρες του κόσμου – ανάμεσά τους και η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης, Τυνήσια επιχειρηματίας, Ουίντιντ Μπουχαμάουι. Το θέμα του, η ανάπτυξη των κοινωνιών μέσω του αθλητισμού, προκάλεσε ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ καταξιωμένων αθλητών, φορέων αθλητικών σωματείων και ακαδημαϊκών.

«Πηγή έμπνευσης»

«Στα αθλητικά camps συνήθιζα να λέω στα νέα παιδιά: “Πρέπει να δουλεύετε σκληρά, τίποτα δεν σας χαρίζεται. Για να διατηρήσω το ταλέντο μου, έπρεπε να εργαστώ σκληρά. Εάν δεν το έκανα, θα με άφηνε”. Αν διδάξεις αυτό ακριβώς στους νέους, πως για να πετύχεις κάτι πρέπει να δουλέψεις, τότε μόνο θα μπορέσεις να αλλάξεις την κοινωνία και τη ζωή σου». Ο θρύλος του μπάσκετ, Νίκος Γκάλης, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους προσκεκλημένους του Forum, λέει στην «Κ» πως ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά. Θυμίζει, μάλιστα, μία από τις κορυφαίες αθλητικές στιγμές στη χώρα μας, όταν το 1987 η Ελλάδα κέρδισε το Ευρωμπάσκετ και εξηγεί πώς αυτή η επιτυχία έφερε αλλαγές με θετικό πρόσημο στην κοινωνία. «Νομίζω ότι το Ευρωμπάσκετ τότε, μας έκανε να πιστέψουμε στον εαυτό μας, όχι μόνο στον αθλητισμό. Τα παιδιά πίστεψαν ότι μπορούν να περάσουν τις εξετάσεις τους, άλλοι πίστεψαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν στη δουλειά τους. Για την κοινωνία μας ήταν κάτι πολύ σπουδαίο εκείνη την περίοδο, άλλαξε πολύ έπειτα από αυτό. Ανατριχιάζω ακόμη όταν θυμάμαι κάποιες μητέρες που έρχονταν να με βρουν για να μου πουν: “Εσωσες το παιδί μου από τα ναρκωτικά” ή “έσωσες το παιδί μου γιατί διάβασε και πέρασε τις εξετάσεις” ή ακόμη ότι “ο γιος μου δουλεύει σκληρά εξαιτίας σου”. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν αθλητή», λέει ο Νίκος Γκάλης.

Ο ορισμός της ειρήνης

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδοσφαίρου, Κριστιάν Καρεμπέ, από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, τόνισε στην «Κ» τη σημασία του «Peace and Sport», τη δράση του οποίου μάλιστα στηρίζει έμπρακτα. «Πιστεύω σε αυτό το κίνημα. Θα έλεγα ότι πιστεύω στον αθλητισμό διότι η αξία και ο σκοπός του αθλητισμού είναι να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Με το να είναι οι άνθρωποι μαζί, να κατανοούν τα πάντα μαζί και να χτίζουν μαζί, αυτό ίσως είναι ο ορισμός της ειρήνης», εξηγεί.

«Στον αθλητισμό είμαστε όλοι ίδιοι», μας λέει ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, αθλητής του μπάσκετ. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει το athlenda, μία πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή τα ταλέντα του αθλητισμού με τις ομάδες που τα αναζητούν. «Μέσα στα αποδυτήρια δεν υπάρχουν διαφορές, δεν υπάρχουν θρησκείες, δεν υπάρχει ρατσισμός. Είμαστε όλοι “ένα” και θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο χαρούμενο, να τον ενώσουμε», μας λέει.

Το διεθνές Forum διοργανώθηκε με τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε ότι οι μεγάλες νίκες έρχονται μόνο με το να προχωράς μπροστά. «Τίποτα σημαντικό δεν έχει προέλθει ποτέ από την αδράνεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μαζί χαράζουμε τον δρόμο για το μέλλον», ήταν τα λόγια του προέδρου του «Peace and Sport», Τζοέλ Μπουζού, λίγο πριν πέσει η αυλαία. «Αυτό το Forum, θέτει έναν νέο τρόπο σκέψης και δράσης και ελπίζω ότι θα βοηθήσει να προσδιοριστούν οι πρωτοβουλίες που θα μεταμορφώσουν τις κοινωνίες για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή