Εκκληση ΕΚΠΑ για Φιλοσοφική

Εκκληση ΕΚΠΑ για Φιλοσοφική

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών κάλεσε χθες τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης». Πρόκειται για την κατακλείδα της ανακοίνωσης του ΕΚΠΑ μετά το πέρας της συμβολικής αλυσίδας που πραγματοποίησαν το πρωί η ηγεσία του ιδρύματος, καθηγητές και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής με στόχο να αποτρέψουν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» να εισέλθουν στο κτίριο, όπου έχουν καταλάβει την αίθουσα 516. Κατόπιν, βέβαια, μέλη του «Ρουβίκωνα» επανακατέλαβαν την αίθουσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες κινητοποιήθηκαν καθηγητές του ΕΚΠΑ ώστε η συμμετοχή στη χθεσινή συμβολική αλυσίδα διαμαρτυρίας κατά του «Ρουβίκωνα» να είναι μεγάλη. «Το ΕΚΠΑ βρίσκεται σύσσωμο, με επικεφαλής τις Αρχές του Πανεπιστημίου, στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής, σε μία συμβολική κίνηση, για να διακηρύξει τη βούλησή του να προασπίσει τα ακαδημαϊκά ιδεώδη και να δηλώσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», ανέφερε το ίδρυμα. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν και τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου να είναι ενήμερος για την κινητοποίηση και σε αυτή να μετέχουν και φιλικά προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ φοιτητές, ώστε να επιβεβαιωθεί το αίτημα του υπουργού το φοιτητικό κίνημα να αντιμετωπίσει καταλήψεις ή άλλες παραβατικές πράξεις στα ΑΕΙ. Στην περίπτωση αυτή η έκκλησή του ΕΚΠΑ προς τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους υποδηλώνει ότι, πλέον, το ίδρυμα αδυνατεί να συνεχίσει στο υπάρχον πλαίσιο μέτρων τις προσπάθειες για λήξη της κατάληψης.

Από την άλλη, οι καθηγητές της Φιλοσοφικής αντικρούουν την άποψη ότι φοιτητές έχουν καταλάβει την αίθουσα 516. «Οι προσπάθειες της “Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας” να εμφανιστεί με το προσωπείο φοιτητικής ομάδας ούτε νομιμοποιούν τις ενέργειές της ούτε πείθουν. Αντίθετα, όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής (σημ.: ακροδεξιά οργάνωση εισήλθε στη σχολή και μουντζούρωσε τα συνθήματα του “Ρουβίκωνα” στην αίθουσα 516), η προκλητική ενέργειά της δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και για άλλες ακραίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, με ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε το ΕΚΠΑ.

«Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ανεχθεί το καθεστώς φόβου και ανομίας που έχει επιβληθεί στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Περαιτέρω, δεσμεύεται ξεκάθαρα για το αυτονόητο: την αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα ιδρύματα. Το κράτος θα εγγυηθεί επιτέλους ότι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα αισθάνονται πλέον ασφαλείς», τόνισε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια στιγμή, την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ζητεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ύστερα από απειλές που δέχτηκε ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του ιδρύματος Βασίλης Νιτσιάκος. Ο πανεπιστημιακός έχει εστιάσει με την έρευνά του σε θέματα μετανάστευσης, ταυτοτήτων και εθνογραφίας συνοριακών περιοχών στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της, χθες, μιλάει «για απρόκλητη άσκηση βίας και εξαπόλυση απειλών εις βάρος του κ. Βασίλη Νιτσιάκου από μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή της Κόνιτσας, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή