Επανεκκίνηση των μεταμοσχεύσεων με νέα κάρτα δότη

Επανεκκίνηση των μεταμοσχεύσεων με νέα κάρτα δότη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επαναφορά της κάρτας δωρητή οργάνων και ιστών προχωρούν το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), σε μία προσπάθεια «επανεκκίνησης» των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, η οποία επί σειράν ετών είναι ο ουραγός της Ευρώπης στον συγκεκριμένο τομέα με μόλις 6 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 14 δότες ανά εκατ. πληθυσμού. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΕΟΜ σχεδιάζει να «πλαισιώσει» τμήματα νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τη διερεύνηση δυνητικά δοτών οργάνων και την προσέγγιση των συγγενών τους ώστε να συναινέσουν στη δωρεά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, δημιουργείται στον ΕΟΜ νέο «Εθνικό Μητρώο Δωρητών», στο οποίο κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να εγγραφεί εφόσον το επιθυμεί. Οσοι εγγραφούν σε αυτό το μητρώο θα παραλάβουν από τον ΕΟΜ ταχυδρομικώς τη νέα «Κάρτα Δότη». Το νέο μητρώο δωρητών έρχεται να αντικαταστήσει το απενεργοποιημένο παλαιό μητρώο που διατηρούσε ο ΕΟΜ, και το οποίο στην ουσία καταργήθηκε το 2011 όταν είχε θεσπιστεί η εικαζόμενη συναίνεση. Στην πράξη, από το 2011 έως σήμερα, για να γίνει η αφαίρεση οργάνων από εγκεφαλικά νεκρό δότη, απαιτείται η συναίνεση των συγγενών του. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στο παλιό μητρώο δωρητών θα κληθούν να επικαιροποιήσουν αυτή την επιθυμία τους.

Επανεκκίνηση των μεταμοσχεύσεων με νέα κάρτα δότη-1

Παράλληλα, στον ΕΟΜ δημιουργείται «Μητρώο Αρνητών» για όσους δηλώσουν την αντίθεσή τους στη δωρεά οργάνων. Οι πολίτες που έχουν ενταχθεί είτε στο μητρώο δωρητών είτε στο μητρώο αρνητών μπορούν να αναιρέσουν ανά πάσα στιγμή αυτή την απόφασή τους. Η συναίνεση της οικογένειας για την αφαίρεση οργάνων προς μεταμόσχευση ζητείται στις περιπτώσεις που ο δυνητικά δότης δεν είναι ενταγμένος σε κάποιο από τα δύο μητρώα. Οι δηλώσεις για την εγγραφή υποβάλλονται είτε με συστημένη επιστολή προς τον ΕΟΜ, είτε αυτοπροσώπως στην έδρα του Οργανισμού, είτε ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στη νέα ιστοσελίδα του ΕΟΜ –θα βγει στον «αέρα» την 1η Νοεμβρίου– με τη χρήση των κωδικών TAXISNET. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης, «το σκεπτικό της νέας κάρτας δότη είναι να βάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της επιλογής του, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική. Να “φύγουμε” από τη θολούρα της εικαζόμενης συναίνεσης και να καταστήσουμε σαφές, ότι η δωρεά οργάνων γίνεται με όρους απόλυτης διαφάνειας και βάση την επιθυμία του πολίτη».

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις μεταμοσχεύσεις. Ο σχεδιασμός αφορά την πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εντατικολόγων που θα πλαισιώνουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας, τις μονάδες εμφραγμάτων, τις παθολογικές και τις νευροχειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης (σε πιλοτικό στάδιο), και οι οποίοι θα διερευνούν ασθενείς που είναι δυνητικά δότες οργάνων. Θα ελέγχουν στον ΕΟΜ εάν αυτοί είναι «δωρητές» ή «αρνητές» και εφόσον δεν βρουν εγγραφή σε κάποιο μητρώο, θα προσεγγίζουν τους συγγενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή