Μεγάλη πυρκαγιά στη Σιθωνία

Μεγάλη πυρκαγιά στη Σιθωνία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δύσκολη Πέμπτη ξημέρωσε στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου στις 5.40 π.μ. χθες εκδηλώθηκε σε δύσβατη ορεινή πευκόφυτη περιοχή στο νότιο τμήμα της χερσονήσου πυρκαγιά. Εικάζεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ, κοντά στο Πλατανίτσι, και γρήγορα εξαπλώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς οι άνεμοι το πρωί έφταναν τα 8, ακόμη και 9 μποφόρ. Αν και οι άνεμοι «έπεσαν» στα 7 μποφόρ, μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης η πύρινη λαίλαπα εξακολουθούσε να καίει το πευκοδάσος, σε τέτοιο βαθμό, που ο Δήμος Σιθωνίας ζητούσε οι κοινότητες Σάρτης και Συκιάς να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Πανέτοιμος για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης είναι ο κρατικός μηχανισμός», δήλωνε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο ουρανός είχε γεμίσει από νωρίς με καπνούς, ορατούς από μεγάλη απόσταση, ακόμα και από το Αγιον Ορος στην απέναντι πλευρά.

Στη διάρκεια της ημέρας διεκόπησαν η ηλεκτροδότηση και η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας, κάτι που αποκαταστάθηκε το μεσημέρι. Νωρίς το απόγευμα, το πύρινο μέτωπο αναπτυσσόταν πάνω από το υδραγωγείο, στις παρυφές της Σάρτης. Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Τα σχολεία, όμως, είχαν εκκενωθεί από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί, σε περίπτωση εκκένωσης, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού, απ’ όπου θα απομακρύνονταν με πλοιάρια διά θαλάσσης. Η Σάρτη πνιγόταν στον καπνό και οι κάτοικοι, ανήσυχοι, παρακολουθούσαν στον δρόμο την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσαν, συνεχώς ενισχύονταν, φθάνοντας τους 148 πυροσβέστες, τα 59 οχήματα και τα 73 άτομα από τέσσερις πεζοπόρες ομάδες, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και δύο ελικόπτερα. Επί ποδός βρίσκονταν και δεκάδες εθελοντές.

Η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής και o Δήμος Σιθωνίας είχαν επιστρατεύσει μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Η αστυνομία ζητούσε από τους πολίτες και τους οδηγούς που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στην περιοχή, και να ακολουθούν τις οδηγίες των αστυνομικών. Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής είχε αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Βουρβουρούς – Συκιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή