ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσεχώς, χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα

prosechos-choroi-epopteyomenis-chrisis-narkotikon-stin-athina-2280530

Με τροπολογία που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην πρωτεύουσα. Το προσχέδιο νόμου έχει ήδη σταλεί στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου το τελικό κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Η τροπολογία θα προβλέπει τη λειτουργία χώρων, στους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών θα μπορούν να κάνουν χρήση της ουσίας τους υπό την εποπτεία επιστημόνων και σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αφού θα λαμβάνουν αποστειρωμένα υλικά χρήσης, ενώ θα προλαμβάνονται περιστατικά υπερδοσολογίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας και τομεάρχη Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, στην τροπολογία θα προβλέπεται η τήρηση μητρώου καταγραφής των ληπτών υπηρεσιών των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών αυτών θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Ιούλιο, το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει πρόταση τροπολογίας για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, η οποία ωστόσο δεν είχε γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, γεγονός που επισήμανε στην ερώτησή του ο κ. Μπαργιώτας. Ο κ. Ξανθός δικαιολόγησε αυτή τη στάση, λέγοντας ότι ήθελε η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή μια «πιο επεξεργασμένη πρόταση».

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης είναι μια παρέμβαση που εφαρμόζουν πολλές χώρες της Ευρώπης με θετικά έως τώρα αποτελέσματα, αφού –όπως έχει δείξει η εμπειρία– σχετίζονται με μείωση της συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου από τους χρήστες και της θνησιμότητας από υπερβολική δόση, αποτελούν ένα πρώτο σκαλί για την πρόσβαση στη θεραπεία και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της όχλησης των πολιτών στις περιοχές που γειτνιάζουν με σημεία διακίνησης ναρκωτικών μέσα στις πόλεις. Αίθουσες εποπτευόμενης χρήσης λειτουργούν –τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2018– σε συνολικά 64 πόλεις σε Ολλανδία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Νορβηγία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ελβετία. Στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2013 άνοιξε ο εποπτευόμενος Σταθμός «Οδυσσέας» του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος στο μικρό διάστημα λειτουργίας του –μόλις εννέα μήνες– δέχθηκε περίπου 2.500 επισκέψεις από 330 χρήστες και χειρίστηκε αποτελεσματικά 103 περιπτώσεις υπερδοσολογίας.