Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σεισμούς: Μην δίνετε σημασία σε φημολογίες

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σεισμούς: Μην δίνετε σημασία σε φημολογίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα και οδηγίες προστασίας των πολιτών, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από έναν δυνατό σεισμό, δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην ιστοσελίδα της.

Απαραίτητη προϋπόθεση και πρώτο βήμα αντιμετώπισης ενός σεισμού είναι η πρόληψη για αυτό και η ΓΓΠΠ συνιστά  στους πολίτες, εκτός των άλλων τέσσερα βασικά μέτρα πρόληψης:

– Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες και  απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.

–  Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού και ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

– Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)

– Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Την ώρα του σεισμού, όπου και να βρίσκεστε, είναι πολύ σημαντικό να διατήρησετε την ψυχραιμία σας.

Αν είστε μέσα σε σπίτι ή σε ψηλό κτίριο: 

– Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας.

Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το χώρο και μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις οδηγίες

Πολύ σημαντικές, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, είναι και οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι πολίτες, τις ώρες μετά τον δυνατό σεισμό. Όπως επισημαίνει: 

– Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.

– Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.

– Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.

– Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.

– Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.

– Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.

– Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.

– Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή