«Πιάτσα» ναρκωτικών δίπλα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

«Πιάτσα» ναρκωτικών δίπλα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Με συμβολικά «λουκέτα»,  με συλλογή υπογραφών και με εκκλήσεις, η πανεπιστημιακή κοινότητα προσπαθεί να πιέσει την πολιτεία, και συγκεκριμένα τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τις υπόλοιπες αρμόδιες θεσμικές αρχές, να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) και το ΑΠΘ, στα οποία γίνεται εμπορία, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και η Φιλοσοφική Αθηνών. Η αθηναϊκή εμβληματική σχολή έχει τον πονοκέφαλο της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», μέλη της οποίας έχουν καταλάβει χώρο εντός της σχολής και αρνούνται να αποχωρήσουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του ΟΠΑ είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ., για τη λήψη μέτρων για το πρόβλημα των εμπόρων, διακινητών και χρηστών ναρκωτικών, που από το Πεδίον του Αρεως μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο δρόμο του ΟΠΑ και έχουν κάνει «πιάτσα» εκεί. Η Σύγκλητος του ΟΠΑ αποφάσισε, για την περασμένη Τετάρτη, συμβολικό «λουκέτο» του ιδρύματος ως προειδοποιητική πράξη, καθώς, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανής του Εμμανουήλ Γιακουμάκης, «θέλουμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων στο ΟΠΑ». Ωστόσο, μέτρα που να αντιμετωπίζουν σφαιρικά το ζήτημα των «μεταφερόμενων», από οδό σε οδό στο κέντρο της Αθήνας, τοξικομανών και διακινητών δεν έχουν ληφθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και στο ΑΠΘ, που βιώνει ανάλογο πρόβλημα στην πανεπιστημιούπολή του. Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. πέριξ του ΑΠΘ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας μάλλον αντιμετωπίζονται σαν… ασπιρίνη. «Ζούμε τη θλιβερή καθημερινότητα της πανεπιστημιούπολης, που λυμαίνονται οι οργανωμένοι διακινητές ναρκωτικών. Κανένας άνθρωπος δεν αγνοεί την περιπλοκότητα του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά και κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα αρκούνταν σε εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια, όταν το αίσθημα ανασφάλειας είναι δικαιολογημένα διάχυτο μέσα στο σπίτι του», λένε πανεπιστημιακοί και φοιτητές που υπογράφουν σχετικά κείμενα διαμαρτυρίας. Τα δύο κείμενα έχουν συγκεντρώσει πάω από 1.500 υπογραφές έως τώρα.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, εκτός από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο, αποτελεί πλέον και στέκι του «Ρουβίκωνα». Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας της σχολής και του ιδρύματος για αποτροπή της αναρχικής ομάδας να μπει στη σχολή, τίποτε δεν έχει τελεσφορήσει.

Εκκληση

Βεβαίως, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καλεί τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης». Πρόκειται για την κατακλείδα της ανακοίνωσης του ΕΚΠΑ μετά την ολοκλήρωση της συμβολικής αλυσίδας που σχημάτισαν την Τετάρτη η ηγεσία του ιδρύματος μαζί με καθηγητές και φοιτητές της σχολής, με στόχο να αποτρέψουν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» να εισέλθουν στο κτίριο, όπου έχουν καταλάβει την αίθουσα 516. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να είναι ενήμερος για την κινητοποίηση και σε αυτή να μετέχουν και φιλικά προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ φοιτητές. Ωστόσο, όταν έληξε η συμβολική αλυσίδα, μέλη του «Ρουβίκωνα» επανακατέλαβαν την αίθουσα…