Θεσσαλονίκη: Αναβίωσε η στεφανιοδρομία που το 1912 μετέφερε τη χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης

Θεσσαλονίκη: Αναβίωσε η στεφανιοδρομία που το 1912 μετέφερε τη χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δάφνινο στεφάνι, σαν εκείνο που μετέφεραν το 1912 οι αθλητές του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη από τη Γέφυρα, όπου έγινε η υπογραφή της παράδοσης της πόλης στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, μετέφεραν σήμερα αθλητές και αθλήτριες από τον Δήμο Χαλκηδόνας στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Σε μια διαδρομή που μετέφερε τη χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης, οι δρομείς διένυσαν περίπου 25 χιλιόμετρα για να παραδώσουν το στεφάνι στον δήμαρχο Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, ο οποίος το κατέθεσε στο Ηρώο.

«Είναι ένας μίνι μαραθώνιος», δήλωσε ο κ. Τσουκνιδάς και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό τιμώνται όσοι έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για να είναι ελεύθερη η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία.

Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα, υπενθύμισε ότι στην έπαυλη, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, από το μεσημέρι της 25ης ως το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912, διαδραματίστηκαν όλα τα κρίσιμα γεγονότα της διαπραγμάτευσης και τελικά της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον διοικητή του τουρκικού στρατού, Χασάν Ταχσίν Πασά, στον αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού, διάδοχο Κωνσταντίνο.

Νέοι εκθεσιακοί χώροι στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

Σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, που σημάδεψε την πορεία της Ελλάδος στον 20ο αιώνα, τιμήθηκε σήμερα η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ εγκαινιάστηκαν και οι νέοι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1999 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και λειτουργεί σε έκταση 200 στρεμμάτων.

Στους νέους θεματικούς εκθεσιακούς χώρους, ο επισκέπτης μπορεί να δει φαρμακευτικά υλικά και ιατρικά όργανα από τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μουσικά όργανα και είδη από φιλαρμονικές ορχήστρες, στρατιωτικές και μη, αναπαραστάσεις από τους στάβλους του ιππικού, τον περιστερώνα που φιλοξενούσε τα ταχυδρομικά περιστέρα και θεωρείται κομψοτέχνημα της αρχιτεκτονικής, τον χώρο του παλιού σιδηρουργείου, όπου οι παλιές φυσούνες έκαναν εύκαμπτο το σίδερο για να επεξεργαστούν τα πέταλα των αλόγων αλλά και το παλιό οινοποιείο, όπου γινόταν η απόσταξη του τσίπουρου.

«Πρόκειται για σημαντικά θέματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών και των φοιτητών», τόνισε ο κ. Τσουκνιδάς, εκφράζοντας την ελπίδα να προχωρήσει η υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης με το αρχηγείο του στρατού ώστε να ενταχθούν και άλλα κτίρια στους εκθεσιακούς χώρους και να δημιουργηθούν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή