Διάβημα ΥΠΕΞ στην Αλβανή πρέσβειρα

Διάβημα ΥΠΕΞ στην Αλβανή πρέσβειρα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό διάβημα στην Αλβανή πρέσβειρα στην Αθήνα επιδόθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, για τις συνθήκες θανάτου του 35χρονου ομογενούς Κων. Κατσίφα. Από την Αθήνα πρακτικά ζητούνται οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες η συμπλοκή με την αστυνομία οδήγησε τελικά στον θάνατο του Κατσίφα. Η σορός του 35χρονου ομογενούς βρίσκεται στο νοσοκομείο του Αργυροκάστρου και η νεκροτομή έγινε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Τιράνων. Η οικογένειά του θέλει να πραγματοποιηθεί δεύτερη νεκροτομή, από Ελληνα ιατροδικαστή, ωστόσο αυτή είναι μια αρκετά σύνθετη διαδικασία καθώς απαιτεί άδεια από την τοπική εισαγγελία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρώτη ενημέρωση για την ύπαρξη περιστατικού στις Βουλιαράτες έγινε από τις αλβανικές προς τις ελληνικές προξενικές αρχές στο Αργυρόκαστρο λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Κυριακής. Τότε, ήδη είχε καταγραφεί ότι ο Κατσίφας πυροβολούσε στον αέρα, λίγο πριν ξεκινήσει το μνημόσυνο για την ταφή των Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41, παρουσία και της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά. Δεδομένης της παρουσίας 300 Ελλήνων, η αλβανική αστυνομία είχε ήδη λάβει αυξημένα μέτρα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες από σφαίρες που έχουν προκαλέσει ζημιές σε περιπολικό της τροχαίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μόνο το συγκεκριμένο περιπολικό έχει δεχθεί 18 σφαίρες. Η αλβανική αστυνομία κινητοποίησε ελικόπτερο με σκοπό να μεταφέρει τον Κατσίφα από τις Βουλιαράτες. Εκείνος τελικά έφυγε από τον χώρο του νεκροταφείου προς την περιοχή όπου τελικά σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία λίγο μετά τις 17.30 τοπική ώρα. Λίγο αργότερα, οι ελληνικές αρχές πληροφορήθηκαν το γεγονός έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών. Την «πλήρη και ανοιχτή διεθνή έρευνα αυτού του παράλογου φόνου» ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Νικόλας Γκέιτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή