Βαρύ το κλίμα στην ομογένεια

Βαρύ το κλίμα στην ομογένεια

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά σύννεφα στις σχέσεις ελληνικής μειονότητας και Τιράνων και κατ’ επέκταση σε αυτές μεταξύ Αθήνας και Τιράνων με κίνδυνο επιστροφής τους στις δύσκολες μέρες της δεκαετίας του ’90, όταν είχαν περιέλθει στα πρόθυρα της κατάρρευσης, συσσωρεύει η θανάτωση, υπό αμφισβητούμενες συνθήκες, από την αλβανική αστυνομία στο χωριό Βουλιαράτες, του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Η ατμόσφαιρα στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας στον νότο περιγράφεται ως ηλεκτρισμένη. Αποτελεί γενικευμένη πεποίθηση ότι επρόκειτο για «εν ψυχρώ δολοφονία», η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί και να συλληφθεί αναίμακτα ο ένοπλος ομογενής, εάν, όπως υποστηρίζεται, απώτερος στόχος των Αρχών δεν ήταν ο εκφοβισμός του ελληνικού στοιχείου.

Στην αλβανική κοινωνία, με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο, καλλιεργείται μέσω μερίδας των ΜΜΕ και κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κλίμα ανθελληνικής υστερίας με τον νεκρό Κατσίφα να εμφανίζεται ως ο «Ελληνας εξτρεμιστής», που υπηρετούσε σχέδια εθνικιστικών κύκλων της Ελλάδας, εις βάρος της Αλβανίας.

Τον θεωρούν «μέλος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων» και τον συνδέουν ευθέως με τη Χρυσή Αυγή – κάποια εξ αυτών και με την οργάνωση ΜΑΒΗ.

Η μάλλον βιαστική και όχι ιδιαίτερα πολιτική δήλωση του πρωθυπουργου Εντι Ράμα που έψεξε την Αθήνα γιατί χαρακτήρισε (ΥΠΕΞ) «“απαράδεκτη” την απώλεια της ζωής ενός τρελού» και την κάλεσε να προσευχηθεί μαζί του γιατί δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες «από την εξτρεμιστική ανοησία», περισσότερο ηλέκτρισε τα πράγματα, παρά εκτόνωσε την ένταση, ως ώφειλε, εκ της θέσεώς του να κάμει.

Στο θέμα παρενέβη, χθες, και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο οποίος υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών στην όξυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα να βάλει φρένο στον «πρωτόγονο αντιαλβανισμό» και τα Τίρανα στον «πρωτόγονο ανθελληνισμό».

Στελέχη της μειονότητας, όπως ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, διαβλέποντας τον κίνδυνο περαιτέρω όξυνσης του κλίματος, καλούσαν τους μειονοτικούς σε ψύχραιμη αντιμετώπιση της δύσκολης, όπως έχει διαμορφωθεί, κατάστασης και ταυτόχρονα επέρριπταν τις ευθύνες για την εξέλιξη του επεισοδίου στις αλβανικές αρχές. Επ’ αυτού η πολιτική οργάνωση της ομογένειας Ομόνοια, σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την αλβανική αστυνομία για «εν ψυχρώ εκτέλεση» του 35χρονου ομογενούς και στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η αλβανική αστυνομία δεν τήρησε τους “κανόνες ακινητοποίησης”» και πυροβόλησε τον Κατσίφα, ενώ προσθέτει ότι τα Τίρανα καλλιεργούν «ψυχολογικό κλίμα βίας» κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ώστε να πέσουν οι τόνοι ζήτησε σε κεντρικό άρθρο ο εκδότης και διευθυντής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Τέμα» Μέρο Μπάζε.

Η συζήτηση, ωστόσο, για τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε και εξελίχθηκε το επεισόδιο στους Βουλιαράτες, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν εκεί εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην τελετή στο νεκροταφείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, συνεχιζόταν με την εικόνα να μην είχε ξεκαθαρίσει. Η αλβανική αστυνομία επιμένει ότι έφτασε στο σπίτι του Κατσίφα ειδοποιημένη από γείτονες που είπαν ότι είναι οπλισμένος και πυροβολεί στον αέρα και εκεί δέχθηκαν πυρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή