ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυαλιά-καρφιά στο Πάντειο – Κουκουλοφόροι προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές

gyalia-karfia-sto-panteio-koykoyloforoi-prokalesan-ektetamenes-katastrofes-2281009

Κουκουλοφόροι επιτίθενται με κλομπ σε φοιτητές και καταστρέφουν εξοπλισμό, σχολές… περιμένουν την εβδομαδιαία επίσκεψη του «Ρουβίκωνα», διακινητές και χρήστες ναρκωτικών αλωνίζουν έξω από τα ιδρύματα. «Δυστυχώς, όλα αυτά έχουν μετατραπεί σε κανονικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια», ήταν το πικρό σχόλιο πανεπιστημιακού χθες στην «Κ», το οποίο σαφώς αποτυπώνει τη θέση μεγάλης μερίδας πανεπιστημιακών που διαπιστώνουν την οικτρή κατάσταση με τα προβλήματα βίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ.

gyalia-karfia-sto-panteio-koykoyloforoi-prokalesan-ektetamenes-katastrofes0

Ειδικότερα, η «Κ» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα τις εικόνες καταστροφής που άφησαν πίσω τους το απόγευμα της Δευτέρας άγνωστοι κουκουλοφόροι στον χώρο της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με κλομπ και καδρόνια σε φοιτητές-μέλη του ΚΚΕ τη Δευτέρα το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση του μαθητικού συλλαλητηρίου, και στη συνέχεια προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε χώρο της Πανσπουδαστικής. Εισβολή κουκουλοφόρων και επίθεση κατά της ΚΝΕ έγινε και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

gyalia-karfia-sto-panteio-koykoyloforoi-prokalesan-ektetamenes-katastrofes2

Ανάλογη επίθεση επιχειρήθηκε και χθες στο Πάντειο από κουκουλοφόρους. «Μόνο τυχαία δεν είναι αυτή την περίοδο η στοχοποίηση των μελών της ΚΝΕ από διάφορες ομάδες με ύποπτο ρόλο. Η επίθεση αντικειμενικά ωφελεί όσους δεν θέλουν να κουνιέται φύλλο αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική, όσους θέλουν τη νεολαία με σκυμμένο κεφάλι. Παράλληλα, ενέργειες τέτοιων ομάδων αξιοποιούνται από αντιδραστικούς κύκλους, που επιθυμούν την κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται και δεν πτοούνται από θρασύδειλους χαφιέδες και προβοκάτορες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΚΝΕ. Για αύριο η νεολαία της ΚΝΕ, μέσω της Πανσπουδαστικής, θα οργανώσει φοιτητικά συλλαλητήρια (στην Αθήνα από τα Προπύλαια στις 11 π.μ.).

Από την άλλη, σήμερα είναι η ημέρα της εβδομαδιαίας επίσκεψης του «Ρουβίκωνα» στην αίθουσα 516, που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική Αθηνών. Αναφορικά με το θέμα το ίδρυμα έχει ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας, ωστόσο εδώ και τρεις εβδομάδες όλοι είναι θεατές μπροστά στην πολιτική απραξία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που ζητεί την κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων παραβατικότητας εντός των ΑΕΙ.

gyalia-karfia-sto-panteio-koykoyloforoi-prokalesan-ektetamenes-katastrofes4

Τέλος, χθες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με το προεδρείο της πανελλήνιας ομοσπονδίας πανεπιστημιακών. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει απόλυτα την ευθύνη για την επικράτηση της ασυδοσίας που αμαυρώνει την εικόνα των ΑΕΙ. Είναι μάλιστα πρόκληση να καλεί σε αυτοδικία πανεπιστημιακούς και φοιτητές, μετατρέποντάς τους σε “πολιτοφυλακή”. Λέμε ναι στο ακαδημαϊκό άσυλο, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, τη διακίνηση των ιδεών. Οχι στη συντηρητική λογική της Ν.Δ., που εξαγγέλλει την κατάργησή του. Οχι στις πολιτικές ταύτισής του με τη βία και την ανομία», δήλωσε η κ. Γεννηματά.