ΤΕΕ: Fast track για κατεπείγοντα έργα

ΤΕΕ: Fast track για κατεπείγοντα έργα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μιας ειδικής διαδικασίας για την ωρίμανση, δημοπράτηση και εκτέλεση συγκεκριμένων, επειγόντων έργων προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οπως επισημαίνει, με τις ισχύουσες διαδικασίες χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση ένα έτος για να ξεκινήσουν τα έργα σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, όπως για παράδειγμα η Μάνδρα. Πάντως το μοντέλο πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή διαφωνιών στον τεχνικό και τον πολιτικό κόσμο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο διοργάνωσε χθες ημερίδα με θέμα τις φυσικές καταστροφές, την πολιτική προστασία και τα έργα υποδομής. Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπέδειξε δύο τομείς στους οποίους κατά την εκτίμησή του η πολιτεία οφείλει άμεσα να αλλάξει στρατηγική. «Δεν διαθέτουμε εθνικό σχεδιασμό για τα απαραίτητα έργα, αλλά πολλά επιμέρους τομεακά σχέδια, που δεν βρίσκονται σε σύνδεση μεταξύ τους», ανέφερε. «Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών με ορίζοντα δεκαετίας». Το δεύτερο σημείο αφορά τη διαδικασία εκτέλεσης των έργων. «Σε κάποιες περιπτώσεις οι προσφυγές σε έναν διαγωνισμό διαρκούν περισσότερο… από την προβλεπόμενη διάρκεια εκτέλεσης του έργου. Στη Μάνδρα πέρασε ένας χρόνος με υποτίθεται ταχείες διαδικασίες για να ανατεθούν και να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, που θα χρειαστούν ακόμα ένα έτος για να ολοκληρωθούν. Χρειάζεται μια ριζική θεσμική αλλαγή. Να χαρακτηριστούν με επίσημο κείμενο κάποια έργα ως άμεσης προτεραιότητας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και να καθιερωθεί ειδική διαδικασία fast track για την έγκριση, ωρίμανση, δημοπράτηση και εκτέλεσή τους».

Πάντως η οργανωτική δομή της πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να διχάζει. «Στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να μπει ένας άνθρωπος με εμβέλεια και ειδικό βάρος, που να έχει απευθείας εξουσιοδότηση από τον πρωθυπουργό να δίνει εντολές, και όχι ένας άνθρωπος χαμένος ανάμεσα σε ισχυρούς υπουργούς», ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα και τα λάθη του παρελθόντος, ένα αναποτελεσματικό συγκεντρωτικό σύστημα», υποστήριξε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή