Εκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. – Το παρασκήνιο για τις αλλαγές

Εκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. – Το παρασκήνιο για τις αλλαγές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της αστυνομίας πυροδοτεί το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, πιθανότατα και εντός της αυριανής ημέρας. Την ίδια στιγμή, το θέμα φαίνεται ότι προκαλεί ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και στην υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα. Στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. είναι διάχυτη η πεποίθηση μεταξύ των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του σώματος ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση στελεχών που αποτελούσαν επιλογές της προηγούμενης διοίκησης και η αντικατάστασή τους από αξιωματικούς που, σύμφωνα με μια εκδοχή, θα βρίσκονται εγγύτερα στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι στέκονται κριτικά απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θέτουν το ερώτημα «γιατί κόπτονται να κάνουν τώρα έκτακτες κρίσεις όταν οι τακτικές είναι προγραμματισμένες να γίνουν σε δύο μήνες».

Θέση στο θέμα πήρε, προ ημερών, η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροέδρων της με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αξιωματικών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει, προκειμένου η ηγεσία της αστυνομίας να μην καταστεί παράρτημα της Κουμουνδούρου». Το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις γύρω από το ενδεχόμενο διενέργειας ή μη έκτακτων κρίσεων ξεκίνησαν αμέσως μετά την παραίτηση των κ. Νίκου Τόσκα και Κωνσταντίνου Τσουβάλα από το τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομίας αντοιστοίχως, στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Τον κ. Τσουβάλα διαδέχθηκε ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός του σώματος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος φέρεται από την πρώτη στιγμή να είχε εκφράσει σε ευρύ κύκλο συνομιλητών του τη βούλησή του να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., κόντρα στη θέση που εξέφραζαν την ίδια περίοδο αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τασσόμενοι υπέρ της αναπλήρωσης της θέσης του υπαρχηγού βάσει διαδικασιών που προέβλεπε η υφιστάμενη νομοθεσία.

Το διάστημα που ακολούθησε, η θέση του υπαρχηγού παρέμεινε κενή και επιπλέον το παρασκήνιο λέει ότι η νέα υπουργός Ολγα Γεροβασίλη ύστερα από περιστατικά όπως οι καταδρομικές επιθέσεις στην πρεσβεία του Ιράν και το Α.Τ. Ομόνοιας δεχόταν εισηγήσεις ή ακόμα και πιέσεις από τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ανοίξει τον δρόμο των έκτακτων κρίσεων, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο σχήμα «δεν τραβάει». Ετσι, συνέταξε και υπέβαλε προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση έκτακτων κρίσεων σε περίπτωση αλλαγής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο Αύγουστο. Αξιωματούχοι της Κατεχάκη που ρωτήθηκαν σχετικά εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι οι έκτακτες κρίσεις θα ξεκινήσουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα, πιθανότατα αύριο και θα φθάσουν μέχρι τους πρώτους στην επετηρίδα αστυνομικούς διευθυντές. Οι υπόλοιποι αξιωματικοί θα κριθούν στην τακτική διαδικασία του Ιανουαρίου. Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν τα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Αξιωματικών εγείροντας ακόμα και νομικής φύσης ζητήματα αναφορικά με τη διαδικασία των έκτακτων κρίσεων. Ενα από τα βασικά επιχειρήματά τους είναι ότι το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την πλήρωση κενών στο οργανόγραμμα π.χ. ύστερα από παραιτήσεις αξιωματικών, όπως ακριβώς συνέβη το φετινό καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή