ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνημείο προς τιμήν των Ελλήνων ναυτικών που πήραν μέρος στον πρώτο περίπλου της γης με τον Μαγγελάνο

mnimeio-pros-timin-ton-ellinon-naytikon-poy-piran-meros-ston-proto-periploy-tis-gis-me-ton-maggelano-2281165

Στις 10 Αυγούστου 1519 απέπλευσαν από τη Σεβίλλη (Ισπανία) πέντε πλοία υπό τις διαταγές του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, επανδρωμένα συνολικά με 237 ναυτικούς. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν και πέντε Έλληνες ναυτικοί – μέλη του πληρώματος – που διέγραψαν διαφορετικές πορείες.

Μόνο 18 ναυτικοί επέστρεψαν σώοι στο ίδιο λιμάνι λίγο μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1522, υπό τις διαταγές του Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο. 

Στη μνήμη των Ελλήνων ναυτικών που πήραν μέρος στον πρώτο περίπλου της γης το 1959, η ισπανική πρεσβεία θα αναγείρει μνημείο στη Ρόδο.

Ο πρεσβευτής της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγέρα, ανακοινώνοντας τον δημόσιο διαγωνισμό ιδεών για τη δημιουργία ενός μνημείου ή γλυπτού, έγραψε στο Twitter: «Είσαι καλλιτέχνης, γλύπτης; Μπορείς να πάρεις μέρος στην ανέγερση ενός αναμνηστικού μνημείου στη Ρόδο. Θέλουμε να αναδείξουμε την παρουσία Ελλήνων ναυτικών στην εκστρατεία του #Magallanes #Elcano στον πρώτο περίπλου της γης». 

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 500 χρόνων από τον πρώτο περίπλου της γης (1519 – 1522). 

Στην προκήρυξη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Έλληνες και Ισπανοί καλλιτέχνες. Ο καλλιτέχνης ή η ομάδα που θα επιλεχθεί θα λάβει βραβείο 2.000 ευρώ και θα συμμετέχει στην υλοποίηση, τον συντονισμό της διαδικασίας παραγωγής και την εγκατάσταση του έργου.

Το επιλεχθέν γλυπτό θα τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου που θα ορισθεί προσεχώς, αναφέρει η πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αναθέτοντες φορείς διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής τοποθεσίας.