Αυξάνονται τα ξενοφοβικά περιστατικά

Αυξάνονται τα ξενοφοβικά περιστατικά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια παραμένουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot) των νησιών, καθώς συνεχίζονται καθημερινά οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, παρά τις μεταφορές ευάλωτων που πραγματοποιούνται στην ενδοχώρα. Την εβδομάδα από 22-28 Οκτωβρίου έφτασαν 611 άτομα από την Τουρκία, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 495 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ωστόσο στη Μόρια της Λέσβου παραμένουν 7.540 άτομα (η χωρητικότητα της δομής είναι 3.100), στη ΒΙΑΛ στη Χίο 2.390 (χωρητικότητα 1.000) και στο ΚΥΤ στη Σάμο 4.849 άτομα (χωρητικότητα 860 άτομα). Χθες ακόμα 199 άτομα, τα οποία έφτασαν στα νησιά, μοιράστηκαν ανάμεσα στη Λέσβο (81), τη Χίο (68) και το Φαρμακονήσι (50). Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στα νησιά έχει οδηγήσει σε αύξηση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών, σύμφωνα με την καταγραφή της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο». Αναφέρουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα «το ρατσιστικό πογκρόμ κατά Αφγανών προσφύγων στη Λέσβο τον περασμένο Απρίλιο, την ακραία ή ξενοφοβική γλώσσα που χρησιμοποίησαν μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Χίο, Λέσβο και Σάμο και τις εκτεταμένες αντιδράσεις γονέων κατά της λειτουργίας απογευματινών τάξεων υποδοχής για παιδιά πρόσφυγες στα σχολεία της Χίου».

Το χρονολόγιο που δημοσιοποίησε η οργάνωση καταγράφει την καταστροφή μνημείου αφιερωμένου στους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, απειλές εναντίον τοπικών δημοσιογράφων, αλλά και την πρόσφατη χυδαία λεκτική επίθεση εναντίον ηλικιωμένης πρόσφυγα από αστυνομικό στη Μόρια, η οποία μάλιστα έχει καταγραφεί σε βίντεο. Και στην ενδοχώρα όμως τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται ειδικά καθώς νέοι πληθυσμοί προστίθενται συνεχώς στα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας. Στη Θήβα χθες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αφγανών, οι οποίοι είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και κατέληξαν να προσπαθήσουν να βάλουν φωτιά σε μια γυναίκα.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης. Οπως διαπίστωσε «λείπουν υγειονομικές υποδομές, λείπουν μερίδες φαγητού, λείπουν χώροι στέγασης, καθυστερούν δραματικά οι διαδικασίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή