Ο νέος ρόλος της Ηπείρου, «άνοιγμα» προς Αλβανία

Ο νέος ρόλος της Ηπείρου, «άνοιγμα» προς Αλβανία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες δυνατότητες που δημιουργεί στα Ιωάννινα και την Ήπειρο γενικότερα η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αλλά ο διαφαινόμενος ρόλος της Ηγουμενίτσας σε σχέση με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι δύο από τα ζητήματα που κυριαρχούν στο αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της Ηπείρου.

Στο πλαίσιο εκτιμάται ότι η περιοχή πρέπει να εκμεταλλευτεί τις γεωπολιτικές ευκαιρίες και να ενισχύσει το ρόλο της ως πόλος υπηρεσιών υγείας και παιδείας στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια.

Το νέο χωροταξικό για την Ήπειρο υπογράφεται σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως σημειώνει, η σταδιακή άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της Ηπείρου με τη λειτουργία των νέων αυτοκινητόδρομων δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ενίσχυση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, απευθυνόμενη πλέον στην ενδοχώρα των δυτικών Βαλκανίων. Η Περιφέρεια θα πρέπει να εστιάσει στην αναβάθμιση του τριτογενούς τομέα μέσα από τη στοχευμένη ενίσχυση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με επίκεντρο τα Ιωάννινα (διαμόρφωση διακριτής τουριστικής ταυτότητας, υποστήριξη του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, αναβάθμιση της ποιότητας και βελτίωση της ελκυστικότητας των υποδομών Υγείας στην ευρύτερη περιοχή: Βόρειο Ιόνιο, Νότια Αλβανία). Συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου παραμένει το φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον, που «σώθηκε» εξαιτίας ακριβώς αυτής της απομόνωσης και οφείλει να διαφυλαχθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νέο πλαίσιο στις συνθήκες που αναμένεται να διαμορφωθούν με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Το βάρος θα σηκώσει η Ηγουμενίτσα: «ο ρόλος της επαναπροσδιορίζεται στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες με βάση την ύπαρξη του λιμανιού και την αναγκαιότητα για την αξιοποίησή του όχι μόνο ως εμπορικού κόμβου (ρόλος ο οποίος φαίνεται να περιορίζεται σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό) αλλά και ως λιμένα υποστήριξης και άλλων δραστηριοτήτων (κρουαζιέρα, υδρογονάνθρακες κλπ).

Ως το πλησιέστερο αστικό κέντρο της Ηπείρου προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το ρόλο της κυρίως σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης διασυνοριακών σχέσεων στον εμπορικό, πολιτισμικό, τουριστικό και εκπαιδευτικό τομέα. Προϋπόθεση για αυτό, αποτελεί η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης προς Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα. Τέλος, θα πρέπει να διασφαλισθεί η δυνατότητα ώστε στο μέλλον η Ηγουμενίτσα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί δραστηριότητες, που πιθανόν να απαιτηθούν στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιόνιο», αναφέρεται στο νέο πλαίσιο.

Όσον αφορά στον παράκτιο χώρο, το πλαίσιο προβλέπει την προώθηση του οργανωμένου (μαζικού) τουρισμού με στόχο την ένταξη των προορισμών στη διεθνή τουριστική αγορά, την ανάπτυξη άλλων ειδικών μορφών τουρισμού (yachting, καταδύσεις κ.λπ.), τη φιλοξενία σύγχρονων υποδοχέων ιχθυοκαλλιέργειας στη λωρίδα της Σαγιάδας. «Η πιθανότητα εξεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιόνιο, ως προοπτική εθνικής σημασίας, είναι πιθανόν να αναδείξει την ανάγκη χρήσης κάποιου τμήματος του παρακτίου μετώπου για την κάλυψη των απαιτήσεων που θέτει η συγκεκριμένη δραστηριότητα», αναφέρεται.

Αντίθετα η πεδινή και ημιορεινή ενδοχώρα (στα δυτικά του άξονα Άρτα – Ιωάννινα – Κακκαβιά) αναλαμβάνει κύριο όγκο των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς (γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, ποτάμιες ιχθυοκαλλιέργειες) και του δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, λοιπές βιομηχανικές μονάδες) εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ΑΠΕ και δευτερευόντως, ορισμένες ειδικές μορφές τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή