Τι απαντά ο Ευ. Παπαευαγγέλου για την υπόθεση με τα ακίνητα

Τι απαντά ο Ευ. Παπαευαγγέλου για την υπόθεση με τα ακίνητα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την υπόθεση με τις πωλήσεις ακινήτων με ελληνικά POS σε Κινέζους προκειμένου να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ένας από τους βασικούς συντελεστές στην πορεία της αλυσίδας Jumbo, καθώς αποτελούσε μέλος της από το 1995, ενώ διατηρούσε και τον ρόλο του αντιπροέδρου.

Ειδικότερα, επέμεινε ότι οι πωλήσεις ακινήτων, με ελληνικά POS ήταν καθ' όλα νόμιμες. «Η εταιρεία μου έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της, σύμφωνα με το σκοπό σύστασης της, καθώς και χορήγησης GOLDEN VISA σε υπηκόους τρίτων χωρών, όπως περιγράφεται στο σχετικό νόμο του υπουργείου Εξωτερικών» τόνισε ο κ. Παπαευαγγέλλου. «Η χρήση των POS ήταν καθ' όλα νόμιμη και η κάθε συναλλαγή η οποία πραγματοποιούνταν μέσω αυτών, ήταν για νόμιμη αιτία και τελούσε υπό πλήρη διαφάνεια και έγκριση» πρόσθεσε. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο κ. Παπαευαγγέλου είχε συστήσει προσωπική εταιρεία ή εταιρείες, μέσω των οποίων είχε προβεί σε αγορές αρκετών ακινήτων μέσω πλειστηριασμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η βίλα του εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη, για την οποία έδωσε 4,7 εκατ. ευρώ. Ακόμη, εταιρεία που συνδέεται με τον κ. Παπαευαγγέλου πλειοδότησε πρόσφατα σε πλειστηριασμό για το συγκρότημα τεσσάρων ημιτελών κατοικιών της εταιρείας Koumbas Development του Γιώργου Κούμπα, σε οικόπεδο της τάξεως των 1.000 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα κατεβλήθη ποσό 2 εκατ. ευρώ, αν και η τιμή εκκίνησης δεν ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κάνοντας χρήση των τερματικών μηχανημάτων POS που είχε προμηθευτεί από τρεις ελληνικές τράπεζες –την Εθνική, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς– ο κ. Παπαευαγγέλου παρέκαμπτε τα capital controls του Πεκίνου για λογαριασμό Kινέζων που έστελναν χρήματα στην Ελλάδα με σκοπό να αγοράσουν ακίνητα και να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα».

Οι συναλλαγές, που έγιναν μέσω των σχετικών τερματικών από το 2017 μέχρι και σήμερα, αθροίζουν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπαευαγγέλου έπαιρνε από τις ελληνικές τράπεζες τερματικά τα οποία έστελνε στην Κίνα και μέσω αυτών οι Kινέζοι επενδυτές έκαναν τις αγορές ακινήτων στη χώρα μας. Αν και στην υπόθεση έχουν εμπλακεί τρεις ελληνικές τράπεζες, το βάρος έχει πέσει στην Εθνική, μέσω των τερματικών της οποίας φέρονται να έχουν γίνει οι περισσότερες και μεγαλύτερες συναλλαγές και η οποία είχε διαθέσει τα περισσότερα POS.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα ελέγχεται για συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ μέσω οκτώ τερματικών POS, η Εurobank για συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ μέσω δύο τερματικών και η Τράπεζα Πειραιώς για συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή