Γεζίντι καταγγέλλουν παρουσία μελών του ISIS στην Ελλάδα

Γεζίντι καταγγέλλουν παρουσία μελών του ISIS στην Ελλάδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για τη ζωή τους λόγω της ύπαρξης στους προσφυγικούς καταυλισμούς ατόμων που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος εξέφρασαν σε δημοσιογράφους της Deutsche Welle πρόσφυγες Γεζίντι, που διαμένουν στη Μαλακάσα. «Πολλά άτομα εδώ είναι από το Daesh (αραβικό όνομα για το Ισλαμικό Κράτος) από το οποίο προσπαθήσαμε να γλιτώσουμε», λέει στη DW ο 29χρονος Χουσεΐν Κιντέρ. Στο ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων καταγράφεται πως αρκετοί αναφέρουν ότι ο άνδρας που σκότωσε έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα σε συμπλοκή στο hotspot της Μαλακάσας στα τέλη Σεπτεμβρίου (με οκτώ ακόμα τραυματίες) ήταν μέλος του ISIS. «Μας αποκαλούν άπιστους», λέει η Ιλχάν, σύζυγος του Κιντέρ. Η ίδια αναφέρει ότι μια γυναίκα από τη Συρία την προειδοποίησε να μη μιλάει άσχημα για το ISIS, «επειδή υπάρχουν πολλά μέλη του εδώ».

Οι πρόσφυγες Γεζίντι αποκρύπτουν πολλές φορές την ταυτότητά τους για να μην κινδυνεύσουν. «Εάν μάθουν οι Αφγανοί ότι είμαι Γεζίντι θα με κάψουν ζωντανό. Δεν μας θεωρούν ανθρώπους», λέει ο 37χρονος Καϊρί Ζαμπρί, που φιλοξενείται στη Μαλακάσα με τη γυναίκα του και τις τρεις του κόρες. Το χωριό του Ζαμπρί κατελήφθη από το ISIS, παρά την ηρωική αντίσταση των κατοίκων. Αποφάσισε να διασχίσει με την οικογένειά του το Αιγαίο, παρότι ήδη επτά συγγενείς του είχαν χάσει τη ζωή τους στο πέρασμα από Τουρκία στην Ελλάδα. «Καλύτερα να πεθάνουμε εάν δεν μπορούμε να ζήσουμε με ασφάλεια», εκμυστηρεύεται. Η διάψευση της ελπίδας για ασφάλεια είναι μεγάλο σοκ για τους Γεζίντι, που συνεχίζουν να ζουν μέσα στον φόβο.

Η Χριστίνα Νικολαΐδου, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα, επισήμανε στην DW πως μπορεί να προκλήθηκε σύγχυση καθώς ορισμένες οικογένειες Γεζίντι δηλώνουν απλά Κούρδοι. Το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να μεταφέρει πρόσφυγες ορισμένων εθνικοτήτων από τη Μαλακάσα, χωρίς να είναι γνωστό εάν περιλαμβάνονται και Γεζίντι. Εκπρόσωποί τους είχαν πιέσει για την απομάκρυνση της εθνοθρησκευτικής ομάδας από την Ελλάδα, μακριά από τις απειλές του ISIS. Ευρωβουλευτές συνέβαλαν στην εκπόνηση ενός σχεδίου μεταφοράς 700 Γεζίντι στην Πορτογαλία, ωστόσο η συμφωνία ναυάγησε επειδή η Ε.Ε. και οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να υπάρξει ειδική μεταχείριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή