«Θεμέλιο Ζωής» ο μητρικός θηλασμός

«Θεμέλιο Ζωής» ο μητρικός θηλασμός

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σκωτία προστατεύεται με πρόστιμο 2.500 λιρών σε όποιον παρεμποδίσει τη δημόσια τέλεσή του σε παιδιά κάτω των δύο ετών, στην Ολλανδία οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παραχωρούν το 25% του εργασιακού χρόνου στις μητέρες για την τέλεσή του, στις Φιλιππίνες παρέχονται σαράντα λεπτά την ημέρα διάλειμμα προς τούτο για κάθε 8ωρη εργασία στις εργαζόμενες μητέρες, ενώ στο Πακιστάν απαγορεύεται η χορήγηση συσκευασμένου γάλακτος στον χώρο εργασίας σε βρέφη μέχρι ενός έτους. Σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προστατεύεται νομοθετικά, ενώ σε κάποιες άλλες όπως το Μπαλί, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, τιμωρείται ως προσβλητική και μη αποδεκτή πράξη. Ο λόγος για τον μητρικό θηλασμό, δημόσιο ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Ενα θέμα που διχάζει την κοινωνία, τους νομοθέτες αλλά και τις ίδιες τις μητέρες.

Στη χώρα μας από το 2014 η νομοθεσία προβλέπει ότι για τη διευκόλυνση του μητρικού θηλασμού πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος σε δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία, εμπορικά κέντρα κ.ά., καθώς και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ώστε οι μητέρες να μπορούν να αντλούν το γάλα τους.

Ο μητρικός θηλασμός στηρίζεται ανεπιφύλακτα από τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη δυάδα μητέρα-παιδί και συνεχώς κερδίζει έδαφος, ιδιαίτερα στη δημόσια τέλεσή του. Από την 1η μέχρι την 7 Νοεμβρίου κάθε χρόνο είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού –για φέτος το σύνθημα της Παγκόσμιας Συμμαχίας υπέρ του Θηλασμού (WABA) είναι «Θεμέλιο Ζωής»– και γιορτάζεται και στη χώρα μας με δράσεις.

Αύριο, η Νεογνολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού του Αρεταίειου Νοσοκομείου διοργανώνουν στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο την 18η Ημερίδα Μητρικού Θηλασμού. «Ο μητρικός θηλασμός είναι το πρώτο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού όταν έρχεται στη ζωή», λέει στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας ΕΚΠΑ και διευθύντρια της Νεογνολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου Νικολέττα Μ. Ιακωβίδου. «Τα οφέλη για τη μητέρα και το παιδί είναι πολλαπλά», λέει η ίδια επικαλούμενη τη διεθνή βιβλιογραφία. «Η αύξηση του μητρικού θηλασμού σε επιθυμητό επίπεδο μπορεί να σώσει παγκοσμίως, κάθε χρόνο, 820.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών (υποσιτισμός, λοιμώξεις κ.ά.) και να αποτρέψει τον θάνατο 20.000 γυναικών τον χρόνο από καρκίνο του μαστού.Ταυτόχρονα, μειώνεται και ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών στις μητέρες που θηλάζουν».

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, ο μητρικός θηλασμός είναι μεταξύ άλλων θετικός για την οικονομία αλλά και το περιβάλλον, καθώς παράγονται λιγότερα απόβλητα, ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet το 2016, εξοικονομεί στην παγκόσμια οικονομία 300 δισ. δολάρια ετησίως.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μόνο το 31% των 159 χωρών έχουν εθνική νομοθεσία σχετικά με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τις εργαζόμενες μητέρες που θηλάζουν, ενώ παγκοσμίως μόνο το 40,6% των εργαζόμενων γυναικών έχει δικαίωμα άδειας μητρότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή