Φόνος Γ. Μακρή: Οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η Μύκονος

Φόνος Γ. Μακρή: Οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η Μύκονος

8' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δολοφονία, προχθές το βράδυ, με τέσσερις σφαίρες του Γιάννη Μακρή, έξω από το σπίτι του στη Βούλα, ήταν η τελευταία μιας σειράς ανθρωποκτονιών που αποκαλύπτουν τη πολυσχιδή δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Ο 46χρονος Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας δεν είχε –επισήμως τουλάχιστον– απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, ωστόσο φέρεται να βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ελληνικών και κυρίως ξένων υπηρεσιών Πληροφοριών. Το όνομά του είχε εμπλακεί σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στην Αυστραλία και, μάλιστα, κλιμάκιο Αυστραλών αξιωματούχων είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη χώρα μας στο πλαίσιο έρευνας για τη δράση του 46χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τον Απρίλιο του 2017 στελέχη της αυστραλιανής υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών (Australian Security Intelligence Organisation – ASIO) είχαν επισκεφθεί υπό άκρα μυστικότητα την Αθήνα, αναζητώντας ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις στο όνομα του Μακρή. Παρόμοιες διαδικασίες κατάσχεσης εξάλλου είχαν κινηθεί και στην Αυστραλία, μετά την ανάμειξη (σύμφωνα με ΜΜΕ της Αυστραλίας) του 46χρονου σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός «βαρώνου» της νύχτας στο Σίδνεϊ.

Στην Ελλάδα, ο 46χρονος φέρεται να ήλεγχε εταιρεία με έδρα την Καλλιθέα, η οποία παρείχε υπηρεσίες καθαριότητας, κυρίως όμως ασφαλείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσωρινός μέτοχος στην εταιρεία είχε υπάρξει και ο πρώην βουλευτής Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος με χθεσινή ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι συμμετείχε μεν στη σύσταση της εταιρείας αλλά αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο έπειτα από 15 ημέρες, πριν δηλαδή γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή και χωρίς να καταβάλει τη μετοχική εισφορά του. «Η πλήρης αποδέσμευσή μου ολοκληρώθηκε τυπικά τον Μάρτιο του 2016», διευκρίνισε.

Φόνος Γ. Μακρή: Οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η Μύκονος-1

Το Σεπτέμβριο στην Κηφισιά δολοφονήθηκε στο γκαράζ του σπιτιού της η 33χρονη Κατερίνα Αναγνωστάκη.

Ο bon viveur

Στην εταιρεία εμφανιζόταν ως χρηματοδότης και ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο 46χρονος περιγράφεται ως bon viveur: οδηγούσε υπερπολυτελή αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες με βρετανικές πινακίδες και το 2016 είχε απασχολήσει τα εγχώρια ΜΜΕ με αφορμή τον γάμο του με γνωστή playmate. Το 2011 είχε εμπλακεί σε πλημμεληματικού χαρακτήρα υπόθεση με αφορμή καταγγελία του για απώλεια ενός χρυσού ρολογιού Rolex. Ο 46χρονος είχε τότε κατηγορηθεί για ψευδή καταμήνυση και, κατά τραγική ειρωνεία, η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να δικαστεί χθες.

Ο φόνος του έγινε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του στην οδό Τροίας, στο Πανόραμα Βούλας. Κατά πληροφορίες, προορισμός του ήταν τα καινούρια γραφεία εταιρείας του στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αμέσως μόλις επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο Smart της συζύγου του, άγνωστος τον πλησίασε και τον πυροβόλησε τουλάχιστον τέσσερις φορές με πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Στο σημείο βρέθηκαν 6 κάλυκες, ενώ από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι δέχθηκε σφαίρες στο στήθος, στην κοιλιά και στην ωμοπλάτη. Πρόλαβε να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου και να συρθεί αιμορραγώντας για 3-4 μέτρα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών αναζητούσαν βίντεο και μαρτυρίες αυτοπτών για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελέστηκε το «συμβόλαιο» εις βάρος του 46χρονου. Εκτιμάται ότι η σκηνή του φόνου θα έχει καταγραφεί στην κάμερα ασφαλείας που λειτουργούσε στην είσοδο της πολυκατοικίας του 46χρονου. Το σχετικό υλικό βρίσκεται ήδη στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ.

Προς το παρόν, η ΕΛ.ΑΣ. δεν συνδέει τον φόνο του 46χρονου με το μπαράζ δολοφονιών ανθρώπων της νύχτας που έχει ξεκινήσει το 2017 και μετράει ήδη πάνω από πέντε νεκρούς. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πρόκειται να ζητήσουν στοιχεία για τις δραστηριότητες του 46χρονου από τις αυστραλιανές αρχές (για το ενδεχόμενο ο φόνος να συνδέεται με «εκκρεμότητες» του παρελθόντος), ενώ προτίθενται να συλλέξουν στοιχεία και για τις δραστηριότητες της εταιρείας security του 46χρονου. Ενα, μάλιστα, από τα ενδεχόμενα που πρόκειται να ερευνηθεί είναι εάν ο φόνος συσχετίζεται με την προσπάθεια που ο Μακρής κατέβαλε το καλοκαίρι να επεκτείνει τις δραστηριότητες της εταιρείας του στο νησί της Μυκόνου…

Το αιματηρό ξεκαθάρισμα της νύχτας

Με ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, που κατείχε μεγάλο μερίδιο από την αγορά της Μυκόνου, συνδεόταν και ο 57χρονος πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου, που τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου δολοφονήθηκε έξω από γνωστή ταβέρνα, στην Παλλήνη. Ο πρώην αστυνομικός των ΕΚΑΜ είχε δεχθεί πυροβολισμούς από δύο ενόπλους τη στιγμή που έβγαινε από την ταβέρνα με κατεύθυνση το αυτοκίνητό του. Ο 57χρονος διατηρούσε επαγγελματικές και φιλικές επαφές με ισχυρούς επιχειρηματικούς παράγοντες και διασυνδέσεις με άτομα του υποκόσμου. Ενα από τα σενάρια που είχε –αρχικά τουλάχιστον– εξετάσει η ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο φόνος του να συνδεόταν με την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στη Μύκονο και τη μάχη για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς στο νησί. Αξιωματικοί της Ασφάλειας επισημαίνουν ότι ο φόνος του Σπύρου Παπαχρήστου δεν συνδέεται ευθέως με τον πόλεμο των «νονών», ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι ο δολοφονηθείς αστυνομικός διατηρούσε επαφές με τους περισσότερους από τους «βαρώνους» που δολοφονήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ενα από τα βασικά σενάρια εξάλλου θέλει τον 57χρονο πρώην αστυνομικό να έπεσε νεκρός είτε από τον ίδιο τον Μανώλη Καραγιάννη είτε κατόπιν εντολής του.

Φόνος Γ. Μακρή: Οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η Μύκονος-2

Στις 27 Ιουνίου 2018, στο Παλαιό Φάληρο, ο Μανώλης Καραγιάννης έπεσε σε ενέδρα θανάτου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκδοχή, ο Παπασπύρου λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία του είχε έρθει σε ρήξη με τον «καράφλα», όπως ήταν το ψευδώνυμο του Καραγιάννη, εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς. Περίπου έναν μήνα αργότερα, ήταν η σειρά του Καραγιάννη να έρθει αντιμέτωπος με τα όπλα των εκτελεστών του. Τη στιγμή που έβγαινε από διαμέρισμα-κρυψώνα στο Παλαιό Φάληρο έπεσε σε ενέδρα τριών τουλάχιστον δολοφόνων που τον εκτέλεσαν με καταιγισμό πυρών. Ο Καραγιάννης, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στα νότια προάστια, είχε θεωρηθεί υπαίτιος για έναν ακόμα φόνο «νονού» που διεπράχθη τον Απρίλιο στους Αγίους Αναργύρους: αυτόν του Γιώργου Λίτσα, που δολοφονήθηκε με πάνω από 15 σφαίρες καλάσνικοφ μερικά δεκάδες μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του. Ο Λίτσας, όπως άλλωστε και ο Καραγιάννης, θεωρούνταν βαριά ονόματα στη νύχτα και είχαν κατ’ επανάληψη απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις εκβιασμών και όχι μόνο. Το ίδιο και ο Βαγγέλης Ζαμπούνης, που έπεσε σε ενέδρα θανάτου το βράδυ της Τρίτης στον Πειραιά και σώθηκε χάρη στην εμπλοκή που φέρεται να έπαθε το όπλο των επίδοξων δολοφόνων του. Η απόπειρα εις βάρος του Ζαμπούνη έγινε έξω από τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά, την οποία εκτιμάται ότι νωρίτερα είχε επισκεφθεί. Ο 37χρονος, άλλωστε, φέρεται να έχει υπό τον έλεγχό του πρατήρια υγρών καυσίμων με εμπορική επωνυμία όμοια με εκείνη της ναυτιλιακής στην Ακτή Κονδύλη. Δέχθηκε τους πυροβολισμούς τη στιγμή που είχε μόλις μπει στο αυτοκίνητό του, ένα λευκό Toyota Yaris, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι και στο πόδι.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε ιδιωτική κλινική. Ο Ζαμπούνης φέρεται να διατηρούσε επαφές με τον 57χρονο πρώην αστυνομικό, όπως και τον επίσης δολοφονημένο Γιώργο Λίτσα και θεωρήθηκε από ορισμένους ο ηθικός αυτουργός για ορισμένα συμβόλαια θανάτου που εκτελέστηκαν το τελευταίο διάστημα, δίχως προς το παρόν να προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα εν λόγω σενάρια. Ακόμη, με την Κατερίνα Αναγνωστάκη, που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Κηφισιά. Την αλυσίδα του αίματος συμπληρώνουν οι δολοφονίες, τον Μάιο του 2017, του Βασίλη Γρίβα έξω από το σχολείο του γιου του στον Γέρακα και τον Ιανουάριο του 2018 του Βασίλη Στεφανάκου, έξω από τα γραφεία εταιρείας εμπορίας υγραερίου, στη λεωφόρο Αθηνών.

Αναφορές στα ΜΜΕ της Αυστραλίας για το παρελθόν του θύματος

Το θύμα της προχθεσινής δολοφονίας στο Πανόραμα της Βούλας, ο 46χρονος Γιάννης (Τζον) Μακρής με το ψευδώνυμο «Αυστραλός», ήταν περισσότερο γνωστός στην Αυστραλία, απ’ όσο στην Ελλάδα, αν και η δραστηριότητά του στην Αθήνα και στη Μύκονο τον είχε κατατάξει εσχάτως στους ανερχόμενους επενδυτές της ελληνικής νύχτας. Οι εφημερίδες Sydney Morning Herald και Australian, αλλά και η βρετανική Daily Mail αναφέρουν τον γάμο του στη Σάντα Μαρίνα της Μυκόνου με το μοντέλο Βικτώρια Καρύδα το 2016. Στον γάμο παρευρίσκονταν τα δύο παιδιά του ζεύγους, η Αλεξάνδρα και ο Αχιλλέας. Ο Μακρής, που ανταποκρινόταν στον χαρακτηρολογικό τύπο του φλογερού Ελληνα εραστή, είχε συνάψει επί τριετία εξωσυζυγική σχέση με τη Ρόξι Τζασένκο, που είναι επιχειρηματίας στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων και τηλεπερσόνα της Αυστραλίας.

Φόνος Γ. Μακρή: Οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η Μύκονος-3

Ο Βασίλης Γρίβας δολοφονήθηκε την 3η Μαΐου 2017 έξω από το δημοτικό σχολείο του 11χρονου γιου του.

Κλαμπ στη Μύκονο

Η αυστραλιανή ιστοσελίδα Nine News ανέφερε ότι ο Μακρής είχε επενδύσει σε κλαμπ στη Μύκονο και στην Αθήνα και προφανώς είχε αποφασίσει να κάνει μια «νέα αρχή» στην Ελλάδα έπειτα από μια επεισοδιακή 25ετία στη νύχτα του Σίδνεϊ. Μαζί του στην Αθήνα, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα των αυστραλιανών ΜΜΕ, βρισκόταν ο 82χρονος πατέρας του, Στέλιος Μακρής, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έσπευσε στον τόπο του εγκλήματος. Ο Στέλιος Μακρής είχε συλληφθεί το 2011 με 50 κιλά ελαίου μεταμφεταμίνης στο αυτοκίνητό του, ένα Ford Falcon. Το έλαιο ήταν η πρώτη ύλη για την κατασκευή ποσότητας του ναρκωτικού ice, ικανής να πωληθεί προς 13 εκατ. δολ. Αυστραλίας (8,1 εκατ. ευρώ). Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες το 2014 όταν ο άλλος γιος του, ο Αλεξ Μακρής κατέθεσε ότι ο ίδιος είχε ξεγελάσει τον πατέρα του για να μεταφέρει εν αγνοία του το έλαιο. Ο Αλεξ απαλλάχθηκε με τη σειρά του από τις κατηγορίες που θα μπορούσαν να του απαγγελθούν με αντάλλαγμα την αποκάλυψη χρήσιμων πληροφοριών. Λίγο καιρό αργότερα η οικογένεια Μακρή γιόρτασε τον γάμο του Αλεξ με την κληρονόμο της βιομηχανίας κοτόπουλων Ινγκχαμ (Ingham Chickens) Τζέσικα Ινγκχαμ. Το ζεύγος χώρισε πρόσφατα.

Η βεντέτα

Ο Τζον Μακρής συνελήφθη το 2003 για διακίνηση ναρκωτικών που ευρέθησαν σε ένα κουτί Versace στο διαμέρισμά του στο Surry Hills του Σίδνεϊ. Ηταν μέλος των Comancheros, της αδελφότητας (άλλοι θα έλεγαν «συμμορίας») μηχανόβιων με τα χαρακτηριστικά μαύρα γιλέκα. Στην ίδια ομάδα συμμετείχε και ο Φάντι Ιμπραχίμ, μέλος της δραστήριας οικογένειας Ιμπραχίμ με λιβανέζικη καταγωγή που διατηρεί συμμετοχές σε πάνω από 17 κλαμπ στην περιοχή King’s Cross του Σίδνεϊ. Μακρής και Ιμπραχίμ έγιναν φίλοι και συνέταιροι σε ορισμένες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, αλλά αργότερα η φιλία τους εξελίχθηκε σε φιλονικία. Η αιτία της σύγκρουσης αναφέρεται πως ήταν χρέος ύψους 1,4 εκατ. δολ. Αυστραλίας (880.000 ευρώ) που ο Μακρής δεν επέστρεφε προς τον Ιμπραχίμ. Ο Φάντι κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να οργανώσει τη δολοφονία του Μακρή σε συνεργασία με τον αδελφό του Μάικλ Ιμπραχίμ και τον Ρόντνεϊ Ατκινσον. Η αστυνομία είχε ανακαλύψει στο σπίτι του Ατκινσον μια μαύρη τσάντα με ένα πιστόλι Colt, δύο φωτογραφίες του Μακρή και ένα χαρτί με τη διεύθυνση του σπιτιού του στο Σίδνεϊ.

Αργότερα οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, αλλά το 2009 ο Φάντι πυροβολήθηκε πέντε φορές ενώ βρισκόταν στη Λαμποργκίνι του έξω από το σπίτι του στη συνοικία Castle Hill του Σίδνεϊ. Διασώθηκε από θαύμα, αλλά από τότε οι Ιμπραχίμ πίστευαν ότι ο Μακρής οργάνωσε την απόπειρα δολοφονίας του Φάντι. Παρ’ όλα αυτά τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης καθιστούν σαφές ότι δεν εμπλέκουν τους Ιμπραχίμ στην προχθεσινή δολοφονία του Μακρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή