Με ένα ποτήρι κρασί για καλό σκοπό

Με ένα ποτήρι κρασί για καλό σκοπό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα κάνουν ιππασία, θα ξεναγηθούν σε ορνιθώνα και σε βιολογικό λαχανόκηπο, θα παίξουν τον «τροχό της τύχης». Την ίδια ώρα οι γονείς τους θα έχουν κάνει οινική δοκιμή, θα έχουν αγοράσει χειροποίητα μακαρόνια, σπιτικές μαρμελάδες και θυμαρίσιο μέλι από Ελληνες παραγωγούς. Οι παραπάνω δράσεις είναι ορισμένες μόνον από εκείνες που προσφέρονται την Κυριακή στους επισκέπτες του «Κτήματος Κοκοτού», το οποίο μία φορά τον μήνα ανοίγει στο κοινό. Ο στόχος της μεγάλης γιορτής που ετοιμάζεται στη Σταμάτα είναι διττός. «Αφενός θέλουμε να τιμήσουμε τον Αη Γιώργη τον Μεθυστή, που θεωρείται ο προστάτης των οινοποιών και γιορτάζεται την 3η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ανοίγουμε όλοι οι οινοποιοί τα βαρέλια μας», εξηγεί στην «Κ» η κ. Αννα Κοκοτού, που αν και Βρετανίδα έχει πλέον εμβαθύνει στην ελληνική λαογραφία.

Στη χριστιανική παράδοση το κρασί διατήρησε τον θείο χαρακτήρα του, αλλά παρέμεινε και συνδεδεμένο με την ευφορία και τη χαρά της ζωής. «Ταυτόχρονα, θέλουμε να ενισχυθεί από τα έσοδα της εκδήλωσης το Σωματείο “Αντιμετώπιση του Παιδικού Τραύματος”». Η είσοδος για τους ενηλίκους κοστίζει δύο ευρώ, ενώ ανάλογο κόστος έχουν κάποιες από τις δράσεις που θα εκτυλίσσονται από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Η συνεργασία κτήματος και σωματείου μετράει ήδη τρία χρόνια. «Στην πρώτη γιορτή είχαμε πολύ μεγάλη προσέλευση, πάνω από 1.500 άτομα, την επόμενη χρονιά, που συνέπεσε χρονικά με την καταστροφή στη Μάνδρα, ήλθαν περίπου 600 άτομα», θυμάται η κ. Κοκοτού. Ευτυχώς, το κτήμα διαθέτει σκεπαστές εγκαταστάσεις για τις φθινοπωρινές μπόρες.

Ο στόχος

Το εν λόγω σωματείο έχει στόχο τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η έκταση των παραπάνω προβλημάτων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη: κάθε χρόνο τραυματίζονται 500.000 παιδιά, από τα οποία 700 πεθαίνουν και 3.000 μένουν ανάπηρα. «Το σωματείο μας ιδρύθηκε το 1995 από ομάδα γιατρών και γονιών λόγω της παντελούς απουσίας ενός νοσοκομείου που να μπορεί να αναλάβει ένα σοβαρά τραυματισμένο παιδί», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρός του, Νατάσα Βρέκοσι. Καθώς η εξαρχής ίδρυση ενός τέτοιου νοσοκομείου ήταν δύσκολη, το σωματείο από το 2010 συσπείρωσε τις δυνάμεις του ώστε να δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές στα ήδη υπάρχοντα. Εκτοτε, έχει αναβαθμίσει και εξοπλίσει 52 τμήματα σε 44 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ενώ προσέφερε 777 μηχανήματα και εξοπλισμό σε παιδιατρικά τμήματα. Από το σύνολο των δράσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων και των εκπαιδεύσεων προσωπικού, έχουν ωφεληθεί πάνω από 480.000 παιδιά. Το δε ποσόν των δωρεών ανέρχεται σε 2.028.060 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή