Γ.Μακρής: Αναζητούν στην Αυστραλία το «κλειδί» της εκτέλεσης

Γ.Μακρής: Αναζητούν στην Αυστραλία το «κλειδί» της εκτέλεσης

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «συμβόλαιο θανάτου» εις βάρος του Γιάννη Μακρή από αντιπάλους του – μέλη της αυστραλιανής μαφίας, τα σχέδιά του για επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων σε «παραλιακή» και Μύκονο, η φημολογούμενη γνωριμία του με τον πρώην αστυνομικό που έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων, την Πρωτομαγιά, στην Παλλήνη και μια έρευνα, την άνοιξη του 2017 στελεχών της αυστραλιανής ΕΥΠ στην Αθήνα, σε αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων του 46χρονου συνθέτουν το παζλ της δολοφονίας του «Αυστραλού», βράδυ Τετάρτης έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Βούλας· άλλο ένα επεισόδιο στην αλυσίδα ωμής βίας το τελευταίο διάστημα.

Παρότι –τυπικά τουλάχιστον– η υπόθεση δεν συνδέεται με το αιματηρό ξεκαθάρισμα των «νονών» της νύχτας, ο φόνος του Μακρή όπως και η απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του 38χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη, ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα έξω από τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά, αποκαλύπτουν –σύμφωνα με εκτιμήσεις– τη πολυσχιδή δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Ο Μακρής δολοφονήθηκε με έξι σφαίρες τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του στην οδό Τροίας. Είχε μόλις επιβιβαστεί στο μαύρο Smart της συζύγου του, όταν ένας άνδρας πλησίασε το παράθυρο του συνοδηγού και άρχισε να τον πυροβολεί. Ο 46χρονος βγήκε αιμόφυρτος από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει, ωστόσο, ο δολοφόνος του έκανε τον γύρο του μικρού αυτοκινήτου και συνέχισε να τον πυροβολεί, σχεδόν εξ επαφής. Ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, έχοντας στο ένα χέρι το κλειδί του αυτοκινήτου και στο άλλο το τηλέφωνό του. Χτυπούσε για ώρα από τις κλήσεις συνεταίρων του που τον περίμεναν στα εγκαίνια των νέων γραφείων της εταιρείας security, στην οδό Βουλιαγμένης, στη Γλυφάδα. Ο φόνος έχει καταγραφεί στην κάμερα ασφαλείας που λειτουργούσε στην απέναντι πολυκατοικία και «έβλεπε» τη σκηνή του εγκλήματος.

Σκοτεινό παρελθόν

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών πήραν καταθέσεις, μεταξύ άλλων, από τον πατέρα και τη σύζυγο του θύματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να απευθύνουν μέσω του διαύλου της Interpol αίτημα προς τις Αρχές της Αυστραλίας ζητώντας να τους κοινοποιήσουν τα στοιχεία που διαθέτουν για τη ζωή και τη δράση του «Αυστραλού» στο Σίδνεϊ. Το 2009, ο άλλοτε συνεταίρος του Μακρή και ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα στην αυστραλιανή «νύχτα» Φάντι Ιμπραχίμ είχε υπογράψει συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του. Αιτία της σύγκρουσης των δύο ήταν ένα χρέος 1,4 εκατ. δολ. του 46χρονου προς τον Ιμπραχίμ. Η αστυνομία του Σίδνεϊ είχε ανακαλύψει στο σπίτι ενός από τους υπόπτους ένα πιστόλι Colt, μία φωτογραφία του «Αυστραλού» και ένα χαρτί με τη διεύθυνση του σπιτιού του στο Σίδνεϊ.

Αρκετοί, πάντως, θεωρούν ότι το μυστικό της δολοφονίας δεν βρίσκεται στο αμαρτωλό παρελθόν του Μακρή στην Αυστραλία, αλλά στις δραστηριότητες που είχε αναπτύξει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Ο 46χρονος ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας security και το τελευταίο διάστημα φημολογείται ότι είχε προσπαθήσει να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην παραλιακή και στη Μύκονο, παρέχοντας πολυτελείς υπηρεσίες, όπως συνοδείες επισήμων κ.ο.κ. Εταιρεία security με μεγάλο μερίδιο της «πίτας» στη Μύκονο είχε και ο 57χρονος απόστρατος αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου, που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο φόνος του Παπαχρήστου, με τον οποίο ο «Αυστραλός» φημολογείται ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις, συνδέεται με την αλυσίδα των ανθρωποκτονιών για την επικυριαρχία στη νύχτα, τον έλεγχο του λαθρεμπορίου κ.ά.

Αλλες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας του Μακρή, ιδίως στη Μύκονο, δεν ήταν τόσο μεγάλος που να δικαιολογεί αφενός τη στοχοποίησή του από τυχόν ανταγωνιστές και αφετέρου την πολυτελή ζωή που έκανε. Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ως bon viveur που κυκλοφορούσε με υπερπολυτελή αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ενώ το καλοκαίρι του 2016 είχε παντρευτεί στη Μύκονο την Playmate και παίκτρια reality Βικτώρια Καρύδα. Καθόλου τυχαία, μερικούς μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2017 αξιωματούχοι της υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών της Aυστραλίας (Australian Security Intelligence Organisation – ASIO) είχαν επισκεφθεί την Αθήνα, αναζητώντας ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις στο όνομα του Μακρή. Στο πλαίσιο της έρευνας πρόκειται να αξιολογηθούν ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες για διασύνδεση του 46χρονου και με εταιρείες στοιχημάτων.

Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα»

Η απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Βαγγέλη Ζαμπούνη, έξω από τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στην ακτή Κονδύλη την Τρίτη, θεωρείται πράξη αντεκδίκησης από εκείνους που θεώρησαν τον 38χρονο υπεύθυνο για πρόσφατες ανθρωποκτονίες στον πόλεμο της «νύχτας». Το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» ξεκίνησε την άνοιξη του 2016 με τον φόνο του Μιχάλη Γιατράκη και στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα μετρά συνολικά 7 νεκρούς. Ο Ζαμπούνης διατηρεί πρατήρια υγρών καυσίμων με εμπορική επωνυμία ίδια με εκείνη της ναυτιλιακής εταιρείας της ακτής Κονδύλη και δέχτηκε την επίθεση εξερχόμενος από τα γραφεία της. Οι δράστες επέβαιναν σε ένα λευκό Volkswagen Transporter και άνοιξαν πυρ εναντίον του χρησιμοποιώντας καλάσνικοφ. Δέχτηκε τρεις σφαίρες στο χέρι και το πόδι, ενώ στο αυτοκίνητό του, ένα λευκό Yaris, βρέθηκαν τέσσερις οπές. Στη συνέχεια πιθανολογείται ότι το όπλο μπλόκαρε, καθώς ο χειριστής του κατάφερε να ρίξει μόλις τέσσερις βολίδες από τις συνολικά 28 που υπήρχαν στον γεμιστήρα. Αιτία της δυσλειτουργίας πιθανολογείται ότι είναι η επιλογή του εκτελεστή να χρησιμοποιήσει βολίδες διαφορετικού διαμετρήματος από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιούνται στα καλάσνικοφ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληρωμένος εκτελεστής είναι Αλβανός, που ταξίδεψε στην Αθήνα προκειμένου να φέρει εις πέρας την «αποστολή» και μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ζαμπούνη επέστρεψε στη χώρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή