Πόσο μειώνονται οι εισφορές για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Πόσο μειώνονται οι εισφορές για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της εβδομάδας θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τη μείωση των υποχρεωτικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει και να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος παρεμβάσεων και δημοσιονομικός χώρος να ελαφρυνθούν κάποια στρώματα. Το νομοσχέδιο θα μπει αυτή την εβδομάδα» επισήμανε η κ.Βάκη 

Όπως διευκρίνισε «από 200 έως 4700 ευρώ κυμαίνεται το ετήσιο όφελος για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες από τις νέες εισφορές του ΕΦΚΑ, που θα έλθουν το 2019. 

Επίσης προβλέπεται: 

– μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλάζοντας και το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης από 20% που ήταν σε 13% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος,

– μείωση μεταβατικών ασφαλίστρων και για τους νέους επιστήμονες που έχουν έως πέντε έτη δραστηριότητας,

– μείωση εισφορών των αγροτών. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνει σε μία διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, τροποποιώντας την, ώστε και το ασφάλιστρο της κυρίας σύνταξης των αγροτών του πρώην ΟΓΑ να ακολουθήσει και αυτό τη νέα μεταβατική περίοδο και να συγκλίνει και αυτό στο 13,3% και όχι στο 20% που ήταν».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων σημείωσε: «Είναι σαφές πλέον ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό. Τα δημοσιονομικά μεγέθη ανταποκρίνονται στους στόχους, άρα διά της λογικής δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος περικοπής των συντάξεων και αυτή η συζήτηση αφορά την προσωπική διαφορά παλαιών συνταξιούχων και δεν επιδρά στη μακροβιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι και πλεονασματικό εκεί που ήταν ελλειμματικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή