170 θερμά «Thank you» για το British Open Day στην πρεσβευτική κατοικία

170 θερμά «Thank you» για το British Open Day στην πρεσβευτική κατοικία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 170 τυχεροί Αθηναίοι είχαν το προνόμιο να ζήσουν την Κυριακή που μας πέρασε μια μοναδική ξενάγηση στους αρχοντικούς χώρους της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας αλλά και της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δημοφιλή πρωτοβουλία, που οργανώνεται δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας της Κέιτ Σμιθ. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν δηλώσει συμμετοχή μέσα από τη σελίδα της πρεσβείας στο Facebook, με τις θέσεις για τα γκρουπ των 30 ατόμων να εξαντλούνται μέσα σε 48 ώρες! Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, αλλά και τα σχόλια γεμάτα ειλικρινή ενθουσιασμό. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως πολλοί από εκείνους που πέρασαν το κατώφλι, ήταν και στο περυσινό ραντεβού. Εφέτος μάλιστα παρακίνησαν και φίλους τους να έρθουν, όπως ενημέρωσε τη στήλη το προσωπικό της πρεσβείας.

Είναι λογικό: οι Βρετανοί όπου και αν βρίσκονται ανά τον κόσμο έχουν το χάρισμα να φέρουν ένα τμήμα του πολιτισμού, των συνηθειών, της καθημερινότητας μαζί τους. Οσο για την Κέιτ Σμιθ, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια, αφοσίωση στη δουλειά και άψογη γνώση της γλώσσας μας, χαίρεται πραγματικά τον ρόλο της οικοδέσποινας. Καλωσόρισε στα ελληνικά ένα ένα όλα τα γκρουπ και τα συνόδευσε στις ξεναγήσεις τους, συνομιλώντας μαζί τους. Πολλοί ήταν οι επισκέπτες που χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και της ζήτησαν να επαναληφθεί σύντομα.

170 θερμά «Thank you» για το British Open Day στην πρεσβευτική κατοικία-1

Ο Τζον Μπένετ υποδέχεται το κοινό.

Εκτός από τη Βρετανή πρέσβειρα, υπήρχε ένας ακόμα νοερός οικοδεσπότης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το οίκημα αυτό αποτέλεσε κάποτε τη δική του κατοικία, προτού περάσει στα χέρια του βρετανικού κράτους το 1936. Το μέρος της ξενάγησης που αφορούσε την πρώτη περίοδο ως οικία του Ελληνα πολιτικού έγινε από τη δόκτορα Ελένη Γαρδίκα – Κατσιαδάκη, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Ερευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Η Χαρά Αποστολάκη από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» έφερε, ειδικά για την ημέρα, προσωπικά αντικείμενά του από το σπίτι της Χαλέπας. Συγκεκριμένα, ταξίδεψαν στην Αθήνα ένα ζευγάρι γυαλιά, τα χαρακτηριστικά στρογγυλά γυαλιά του Βενιζέλου με τον χρυσό σκελετό, ένα ασημένιο φυλακτό που αγαπούσε πολύ, ένα τάμα με τη μορφή του και ένα κουτί καφέ που κυκλοφόρησε στην Αμερική τη δεκαετία του 1950 με τη μορφή του επίσης.

Το δεύτερο κομμάτι του British Open Day έγινε στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το ερευνητικό κέντρο υπό την αιγίδα της Βρετανικής Ακαδημίας για την προώθηση της μελέτης του αρχαίου, βυζαντινού και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Οι επισκέπτες μπήκαν στη βιβλιοθήκη, στα εργαστήρια και στην οικία, ενώ είδαν την έκθεση «Prosaic Origins» του Ανδρέα Λόλη, σε επιμέλεια Νάγιας Γιακουμάκη, στο πλαίσιο του Neon City Project 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή