Αποκαλύψεων συνέχεια στη δίκη της Siemens

Αποκαλύψεων συνέχεια στη δίκη της Siemens

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

«Eπρεπε να δώσουμε χρήματα στα κόμματα στο πλαίσιο της φροντίδας γι’ αυτά», είπε χθες στην απολογία του στο Εφετείο της Αθήνας ο Μίχαελ Κουτσερόιτερ, πρώην εμπορικός διευθυντής του τομέα σταθερών δικτύων της Siemens. O κ. Κουτσερόιτερ, πάντως, δεν απέφυγε να εκφράσει το παράπονό του στο δικαστήριο ότι δεν έχει διαχωρίσει τις υποθέσεις, χρεώνοντας τις ίδιες πληρωμές σε διαφορετικά έργα, και σε εκείνα της σύμβασης του ΟΤΕ αλλά και στο έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Για το έργο αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων είχε αυτοτελή ευθύνη η ελληνική εταιρεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι στη διάρκεια επιχειρηματικής σύσκεψης της Siemens το φθινόπωρο του 2004 παρουσιάστηκε το έργο ασφάλειας των Αγώνων ως έργο-πρότυπο. «Αλλά εγώ είχα δει πιο πριν τα στοιχεία του εμπορικού έτους και η ελληνική εταιρεία μας χρωστούσε 30 εκατομμύρια. Εκνευρίστηκα και είπα σε δύο μέλη του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου που κάθονταν δίπλα μου –μεταξύ τους και ο νέος τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κλαινφέλς– ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπάρχουν προβλήματα απόδοσης του έργου (performance problems). Λίγο αργότερα ήρθε ο κ. Χριστοφοράκος για να μου ζητήσει τον λόγο. Μου είπε ότι για να καταβληθούν από τον πελάτη τα 30 εκατομμύρια, θα έπρεπε να καταβάλει 10 εκατομμύρια έτσι ώστε να αγοράσει από την ελληνική κυβέρνηση την αποδοχή του συστήματος…».

Ενώ ο κ. Σίκατσεκ σε κατάθεσή του διευκρίνιζε ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν σε 4 υπουργεία, ο κατηγορούμενος είπε στη χθεσινή απολογία του ότι δεν γνώριζε σε ποιους θα δίνονταν τα χρήματα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μετά μερικές εβδομάδες ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε για να πάρει τα 10 εκατομμύρια. Εκείνος, μάλιστα, προκάλεσε αλληλογραφία ώστε να μείνουν αυτά αποτυπωμένα, εμμένοντας ότι αρνήθηκε να του δώσει τα χρήματα.

Δεν ήταν η πρώτη συνάντηση που αφορούσε την καταβολή «μαύρων πληρωμών» από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας. Στις αρχές του 2004 ο Χριστοφοράκος ζήτησε, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, από τον Κουτσερόιτερ χρήματα για να ενισχύσει τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) στον προεκλογικό τους αγώνα (σ.σ. τον Απρίλιο του 2004 έγιναν βουλευτικές εκλογές και ένα δίμηνο αργότερα ευρωεκλογές). «Του το αρνήθηκα με άγριο τρόπο», είπε ο Γερμανός κατηγορούμενος, που στη συνέχεια εξήγησε στο δικαστήριο ότι… ενέδωσε, καθώς ο Ελληνας συνάδελφός του του εξήγησε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κόμματα και έτσι χρηματοδοτούνται από μεγάλες εταιρείες…».

Ο κ. Κουτσερόιτερ είπε ότι ο εμπορικός βραχίονας της εταιρείας του οποίου προΐστατο δεν είχε γνώση των παράνομων πληρωμών, αλλά οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από τις τοπικές εταιρείες.