Πτήση από τη Μαγνησία στο Ισραήλ

Πτήση από τη Μαγνησία στο Ισραήλ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εύρος της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ αλλά και Κυπριακή Δημοκρατία αναδεικνύουν οι πρόσφατες και πολλαπλές ασκήσεις σε όλα τα πεδία, στο έδαφος και των τριών χωρών. Οπως ανακοίνωσε χθες το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» και δύο Σινούκ συμμετείχαν μεταξύ 23 και 25 Οκτωβρίου στην τακτική άσκηση «White and Blue Glory», που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» προ μιας εβδομάδος, τα ελληνικά ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) πέταξαν από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας έως το Ισραήλ, κάτω από τα ραντάρ, σε μια αποστολή υψηλής επικινδυνότητας πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Τα ελικόπτερα συνόδευε προσωπικό υγειονομικής υποστήριξης, αλλά και διαβιβαστές. Σε συνεργασία με τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, τα ελληνικά ελικόπτερα συμμετείχαν σε διάφορα σενάρια ασκήσεων, κυρίως με αντικείμενο την έρευνα και διάσωση, αλλά και αποστολές σε περιβάλλον υψηλής αντιαεροπορικής απειλής. Στις 26 Οκτωβρίου, κατά την επιστροφή προς την Ελλάδα, τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ έλαβαν μέρος σε άσκηση συνεκπαίδευσης μεταξύ επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.) στο πεδίο βολής Καλού Χωριού στην Κύπρο. Από την πλευρά της Ε.Φ., συμμετείχαν ελικόπτερα τύπου «Gazelle», τεθωρακισμένα και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς.

Παράλληλα, από τις 21 Οκτωβρίου έως και την περασμένη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και της ισραηλινής αεροπορίας, με βάση την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, πραγματοποίησαν σειρά ασκήσεων με πολλαπλά σενάρια. Η ισραηλινή αεροπορία συμμετείχε με 11 αεροσκάφη τύπου F-16 και ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου G550H. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), έγιναν αεροπορικές επιχειρήσεις «τόσο σε αποστολές αέρος – αέρος όσο και σε αποστολές αέρος – εδάφους σε μεικτούς σχηματισμούς, οι οποίες διεξήχθησαν σε περιοχές του ελληνικού FIR».

Τα συγκεκριμένα, πρόσφατα, παραδείγματα συνεκπαίδευσης εντάσσονται στο πλαίσιο του υφιστάμενου Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ και έχουν ως βασικό στόχο την εξοικείωση των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) των δύο χωρών με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες εκάστης, αλλά και τη δυνατότητα ταχείας μετακίνησης από το ένα άκρο της Ανατολικής Μεσογείου στο άλλο. Ανάλογες συνεργασίες έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και σε ναυτικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή