To «OXI Day Foundation» απένειμε τα βραβεία του στην Ουάσιγκτον

To «OXI Day Foundation» απένειμε τα βραβεία του στην Ουάσιγκτον

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηρωική παρουσία των Ελλήνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που ανέκοψε την ορμή του Ράιχ και έδωσε στους συμμάχους τον απαιτούμενο χρόνο για να οργανώσουν την αντίστασή τους, είναι κάτι που κάνει διαχρονικά υπερήφανο ολόκληρο τον Ελληνισμό. Στις ΗΠΑ έχει ιδρυθεί το περίφημο «OXI Day Foundation», το οποίο έχει σκοπό να θυμίζει την αυτοθυσία του έθνους μας εκείνη την περίοδο, στους Αμερικανούς πολιτικούς και πολίτες, αλλά και να επιβραβεύει ανθρώπους και θεσμούς που επιδεικνύουν σήμερα το ίδιο σθένος έναντι της βαρβαρότητας.

To «OXI Day Foundation» απένειμε τα βραβεία του στην Ουάσιγκτον-1

Ο Αντι Μανάτος, μορφή της ελληνικής ομογέ-νειας, που ίδρυσε το «OXI Day Foundation».

Με κομβική έδρα την Ουάσιγκτον, το Ιδρυμα αυτό έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο να βελτιώνει επίσης την εικόνα της χώρας μας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προβάλλοντας τον πατριωτισμό, την πίστη σε ιδεώδη, αλλά και την πίστη στη δημοκρατία. Μέσα στις δράσεις του εντάσσεται και η απονομή βραβείων σε ανθρώπους που ενσαρκώνουν τις αξίες αυτές, τους οποίους μάλιστα εισηγούνται για βράβευση διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Μπόνο, η Αμάλ Αλαμουντίν κ.ά.

To «OXI Day Foundation» απένειμε τα βραβεία του στην Ουάσιγκτον-2

Ο βραβευθείς βετεράνος Μάικλ Τζόνσον με την Πέγκυ Σωτήρχος – Νίκολσον.

Στις 25 Οκτωβρίου στο Institute of Peace, το Ιδρυμα τίμησε μέσα από τα βραβεία, τους σημερινούς υπέρμαχους της Ελευθερίας. Ο Ρώσος ακτιβιστής Βλαντιμίρ Καρά Μουρζά που έχει επιβιώσει από απόπειρες να τον δηλητηριάσουν και η Κινέζα ποιήτρια Λιου Σία μοιράστηκαν το «Oxi Courage Award». Ο επικεφαλής του Δ.Σ. του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, Χάουαρντ Λόμπερ, πήρε το «Metropolitan Chrysostomos Award» που δίδεται για να αναδείξει την προσπάθεια που έκαναν οι Ελληνες να σώσουν εβραϊκές ζωές κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Κατά τα προηγούμενα έτη έχουν βραβευθεί ο τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η Νάντια Μουράντ που έζησε ως σκλάβα τη φρίκη του ISIS, o δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ που έχασε τη ζωή του από τους εκτελεστές του Ισλαμικού Μετώπου κ.ά.

To «OXI Day Foundation» απένειμε τα βραβεία του στην Ουάσιγκτον-3

Ο βραβευθείς Χάουαντ Λόμπερ με τον Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Χ. Λαλάκο.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, βραβεύθηκαν και τρεις βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου. Ενας Ελληνας, ο 97χρονος ναύαρχος Θεόδωρος Λυμπεράκης που πήρε μέρος στην επιχείρηση απόβασης στη Νορμανδία, ένας Ελληνοαμερικανός, ο Αλεξάντερ Γεωργιάδης που έχει φύγει από τη ζωή (αλλά η πολεμική του δράση γράφτηκε με χρυσά γράμματα) και ένας Αμερικανός 101 ετών, ο Σελεστίνο Αλμέιδα που πολέμησε ηρωικά, πήραν το «Michael Jaharis Service Award». Μαζί τους βραβεύθηκε και ο βετεράνος του πολέμου της Κορέας, Μάικλ Τζόνσον.

To Ιδρυμα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη νέα γενιά των Ελληνοαμερικανών και την ενδυνάμωση της ελληνικής ταυτότητάς τους. Ετσι προσφέρει κάθε χρόνο και μία σειρά εκπαιδευτικών υποτροφιών σε νεαρά παιδιά που διδάσκονται τα ελληνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή