ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδράσεις Μητροπολιτών για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Αντιδράσεις Μητροπολιτών για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Έντονη ήταν η αντίδραση του κλήρου με αφορμή την συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας.

Ο  Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος-συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών όλης της χώρας ζήτησε με ανακοίνωσή του από τους Μητροπολίτες να σταματήσουν την «επαίσχυντη συμφωνία» και αρκετοί Μητροπολίτες πήραν ανοικτά θέση.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος: Η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!

Σχολιάζοντας το  «άνηθον καί τό κύμινον» της συμφωνίας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων στο blog του εκφράζει τις ανησυχίες τους για το ότι «τα βρήκαν μεταξύ τους! Συμφώνησαν!» και σχολιάζει ότι  «Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!».

Επίσης, λέει ότι «υπάρχει ο κίνδυνος, ώστε η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να ευρεθεί και αυτή στα πλοκάμια του λεγομένου Υπερταμείου, όπου σήμερα έχουν ενταχθεί ακόμη και ιεροί Ναοί-Μνημεία! » ενώ προειδοποιεί για την «απάτη» ππου κρύβεται πίσω από την δημιουργία  ειδικού ταμείου για την μισθοδοσία των κληρικών, που παύουν πλέων να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο αλλά το έθνος δεν είναι

Αναφορικά με την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο κος Σεραφείμ σχολίασε  μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να επιληφθεί του θέματος.

«Έχω τοποθετηθεί και έχω αποδείξει με νομικά κείμενα ότι το κράτος συμβάλει υπέρ των θρησκειών με το άρθρο 13 του Συντάγματος που θεωρεί ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα'» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Για το ζήτημα της θρησκευτικής ουδερότητας, ο Μητροπολίτης Πειραιώς πρόσθεσε: «Γίνεται μία σύγχυση μεταξύ των εννοιών κράτους και έθνους. Το κράτος είναι θρησκευτικά ασφαλώς ουδέτερο αλλά το έθνος δεν είναι, είναι ομόθρησκο, είναι κατά μεγάλη πλειοψηφία Ορθόδοξο».

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος: Δεν είναι συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας, είναι συμφωνία του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού

Ο  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο "ΣΤΑΡ" Κεντρικής Ελλάδος, τόνισε  ότι δεν πρόκειται για συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά συμφωνία δύο ανδρών, του Προέδρου της Ιεραρχίας και του Πρωθυπουργού. «Η Εκκλησία δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, οι δημοσιογράφοι τα λένε αυτά, ούτε ο Πρωθυπουργός είναι η Πολιτεία. Είναι οι επικεφαλής και ορθώς είπε ο Μακαριώτατος ότι εγκρίνει αυτή την πρώτη συζήτηση αν θα το εγκρίνει η ΔΙΣ και η Ιεραρχία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την εκκλησιαστική περιουσία, ο κος Νικόλαος δήλωσε: «Ναι μεν θα χορηγεί η Εκκλησία ένα ποσόν, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στην Πολιτεία. Κατά το παρελθόν η Πολιτεία άρπαξε εκκλησιαστική περιουσία ή εδέχθη την δωρεά εκ μέρους της Εκκλησίας για να δώσει σε πολυτέκνους, σε ακτήμονες και τα φάγανε οι πολιτικάντηδες. Αυτά είναι λόγια του Μακαριωτάτου τα οποία μας είπε στην Ιεραρχία».